Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

Az Orbán Viktor miniszterelnök meghívására hazánkba érkezett I. József (Youssef Absi) SMSP melkita katolikus (arab nyelvű görögkatolikus) pátriárka, valamint a kíséretében tartózkodó Jean Abdo Arbach, Homsz érseke és Nicolas Antiba érsek, Damaszkusz pátriárkai helytartója két lelkész-titkárukkal és a Miniszterelnökség munkatársával  2019. február 25-én, hétfőn délután tájékozódó látogatást tett az MTA BTK Zenetudományi Intézetében.
szir gorogkatolikus vezetok latogatasa

A Bartók-teremben fogadta őket Richter Pál igazgató, és vázolta az Intézet történetét, mai tevékenységét, majd Czagány Zsuzsanna osztályvezető az intézeti gregorián-kutatásokat (többek közt a töredékkutatást) mutatta be, végül Déri Balázs, aki a 90-es évektől az "arab tavasz" kitöréséig számos alkalommal folytatott gyűjtéseket a Közel-Keleten, így Szíriában is, áttekintést adott az Archívum keleti (többek közt bizánci rítusú) keresztény liturgikus zenei anyagáról. A pátriárka, aki doktorátusát bizánci zenetudományi és himnográfiai tárgyú értekezéssel Libanonban szerezte meg, munkatársaival együtt nagy érdeklődéssel, számos kérdést megfogalmazva követte az előadást, támogatja a szíriai liturgikus-zenei gyűjtés folytatását, amelyre remélhetőleg már idén sor kerülhet.