Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

dec13

 

Borz Zsófia: Az MTA BTK Zenetörténeti Múzeumának képzőművészeti gyűjteménye

Bartók terem, 2018. december 13. csütörtök, 10 óra

Az MTA Zenetudományi Intézet részeként 1969-ben alapított Zenetörténeti Múzeum egyik feladata a Magyarországon fellelhető, zenei élethez kötődő képzőművészeti alkotások – festmények, grafikák, szobrok, domborművek, érmek, plakettek, illetve kortárs műtárgyak – gyűjtése, tudományos feldolgozása és bemutatása. A mintegy 1300 műtárgyat számláló gyűjtemény nemcsak a zenetudomány, hanem a művészettörténet számára is igen fontos alkotásokat foglal magába. Az anyag művészettörténeti feldolgozása kiterjed az ikonográfiai és proveniencia vizsgálatokra, továbbá kiegészül kultúrtörténeti kutatásokkal is.

Előadásomban műfajonként mutatom be a Zenetörténeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményét, az egyes gyűjteményegységek létrejöttét, az ismert és kevésbé feldolgozott alkotásokat, illetve kiemelt példákon szemléltetem a művészettörténészi–muzeológusi kutatómunkát. A prezentáció egyúttal betekintést nyújt a Zenetörténeti Múzeum 50 éves fennállása alkalmából készülő, új kutatásokra támaszkodó 2019-es jubileumi kiállításba is, amelyet a Múzeum képzőművészeti gyűjteményének műtárgyaiból kollégáimmal közösen rendezek.