Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

jun14

 

Bolya Mátyás: Láthatatlan archívum. Két év tapasztalatai az MTA BTK ZTI Népzenei- és Néptánc Archívumában

Bartók terem, 2018. június 14. csütörtök, 10 óra

Egy archívum olyan, mint a brácsaszólam a zenekarban: ha jó, senki sem veszi észre. Láthatatlanul működik, hiteles adatokkal támasztva alá a különböző kutatásokat. Az így született publikációkra vetülő reflektorfényből azonban kevés jut e kutatásokat kiszolgáló archívumokra. Napjainkban a kutatói feladatok változását; bővülését és differenciálódását tapasztalhatjuk. Egyre nagyobb hangsúllyal jelenik meg például a múzeumpedagógia, az ismeretterjesztés, a tananyagfejlesztés, gyakran interdiszciplináris kontextusban. A zene- és táncfolklór ma már nem csak egy szűk tudományos réteg érdeklődésére számíthat, így az adatok ellenőrizhetősége és gyors elérése létkérdéssé vált. 

 

Vajon ki tudja-e szolgálni ezeket a megváltozott igényeket egy hagyományos archívum? Lehet-e kutatás tárgya maga az archívum? Hogyan hat a digitális bölcsészet az archívumi gyakorlatra? Milyen határai vannak a gépi intelligencia felhasználásának? Miközben válaszokat keresünk e kérdésekre, az örökölt problémáktól eljutunk a legújabb publikálási koncepciókig.