Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

jan25

 

Halász Péter: Kurtág: Kafka-töredékek – szövegválasztás és keletkezés

Bartók terem, 2018. január 25. csütörtök, 10 óra

Kurtág György vonzódása Franz Kafkához az 1950-es évekre megy vissza (egy ízben az Átváltozás című novellát op. 1-es Vonósnégyese költői programjának nevezte). Később rendszeresen olvasta és kivonatolta Kafka leveleit és naplóit, idézeteket gyűjtött belőlük, sőt, efféle gyűjteményekkel barátait florilegiaként meg is ajándékozta. 1985 júliusában elkezdett megzenésíteni e korábbi válogatásból, és a következő másfél évben elkészült a Kafka-töredékek, a zeneszerző addigi legterjedelmesebb alkotása.

 Az előadás a szövegválasztás és a keletkezéstörténet néhány kérdésére keres választ: Milyen fajta Kafka-szövegeket részesített Kurtág előnyben? Milyen kritériumok alapján válogatott? Hogyan változtak e kritériumok a komponálás folyamatában? Mit tudhatunk meg e folyamatról a bázeli Sacher-archívumban őrzött kéziratokból?