Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

marc21

 

Loch Gergely: Mi van a hullámhegyen túl? Bruckner lassú tételei egy formatani reformkísérlet megvilágításában
Bartók terem, 2013. március 21. csütörtök, 10 óra

Anton Bruckner szimfóniáinak szélső tételei és scherzói könnyen megközelíthetőek a klasszikus formatan eszköztára segítségével. A lassú tételt azonban, kilenc számozott szimfóniájából hétben, Bruckner olyan formai képletre és elvre építette, amely egyedülálló a zenetörténetben, és ezért a klasszikus formatan fogalmaival nem lehet kielégítően leírni. Előadásom azt a fogalmi keretet mutatja be, amelyet ezek helyettesítésére javasolok a kérdéses lassú tételek elemzéséhez. E meglehetősen kézenfekvő analitikus eszköz kidolgozásakor olyan meglátásból indultam ki, mely Ernst Kurth 1925-ös Bruckner-monográfiája óta felfelbukkant már a szakirodalomban, de eddig sosem vált szisztematikus elemzés alapjává.