Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

jan24

 

Ignácz Ádám: Magyar előadók a politikai dalok kelet-berlini fesztiválján. A Festival des politischen Liedes korai története kelet-közép-európai perspektívából

HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet, Bartók terem, 2023. október 12. csütörtök, 10 óra

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.

Az NDK fővárosában, Kelet-Berlinben 1970 és 1990 között megrendezett Festival des politischen Liedes a politikai dalok legnagyobb nemzetközi seregszemléje volt a hidegháború időszakában. Történeti jelentőségéhez és a régió zenei életében betöltött, két évtizedes meghatározó szerepéhez képest a rendezvénnyel eddig csak kevés tudományos munka foglalkozott, és ezek is főként a szervezéssel kapcsolatos kérdésekre, illetve a német és a latin-amerikai fellépőkre összpontosítottak. Noha a külföldi vendégek között mindig is a keleti blokk országaiból érkező zenészek voltak túlsúlyban, az ő meghívásuk és utaztatásuk körülményeit, illetve kelet-berlini szerepléseit – tudomásom szerint – még nem vizsgálták.

A keletnémet Akademie der Künste hagyatékában, a Humboldt Egyetem Zenetudományi Intézetének irattárában, a Deutsches Rundfunkarchivban, illetve a BTK Zenetudományi Intézetében őrzött levéltári anyagokra, sajtótermékekre, valamint a rendezvény főszervezőivel és az ott fellépő magyar zenészekkel készített interjúimra támaszkodva előadásomban éppen ezért arra teszek kísérletet, hogy a Festival des politischen Liedes első éveit magyar perspektívából rekonstruáljam. Bemutatom, hogy az 1970-es években – a Gerillától a Kalákán át Cseh Tamásig és a Kormoránig – milyen eltérő profilú előadókat delegált a magyar állam az NDK-ba, hogy milyen esztétikai és politikai-diplomáciai szempontok befolyásolhatták az utazók kiválasztásának folyamatát, és azt is részletesen feltárom, hogy Maróthy János, az MTA Zenetudományi Intézete és a munkásdalkutatók nemzetközi közössége milyen szerepet játszott a fesztivál létrejöttében, illetve a keletnémet és magyar dalosok közötti közvetítésben.

 

Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, ám az előadást a Zenetudományi Intézet interneten keresztül Zoom-alkalmazással élőben is közvetíti, valamint a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. Valós idejű közvetítéshez az alábbi linkre kattintva tud csatlakozni pár perccel az esemény előtt: https://us06web.zoom.us/j/89982310245?pwd=B5K19b9F5FiuuyDxvc9kQny8GLbQkb.1. (Meeting ID: 899 8231 0245. Passcode: 377300. Ezekre nincs szükség, amennyiben a linkre kattintva csatlakozik.)