Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

jan23

 

Kővári Réka: Az RMDE XVIII. század Ferences iskoladrámák második és harmadik kötetének zenei munkálatai

Bartók terem, 2021. április 29. csütörtök, 10 óra

video

A csíksomlyói ferences gimnázium diákjai 1721–1787 között majdnem minden esztendő nagypéntekén vagy valamely ünnepnapján misztériumjátékot mutattak be. Az előadások szöveges forrásai kéziratos gyűjteményekben, önálló másolatok vagy töredékek formájában maradtak fenn. Néhány misztériumjáték ugyan már korábban megjelent nyomtatásban, a szisztematikus kritikai közreadás előkészítése csak az 1980-ban előkerült forrásanyag birtokában, 1997-ben indulhatott el. Az első közreadott kötet – az 1721–1739 között előadott passiókkal – 2009-ben jelent meg, elindítva ezzel a Régi Magyar Drámai Emlékek XVIII. század 6. Ferences iskoladrámák sorozatát. Amikor e munkálatok során csatlakoztam a Czibula Katalin – Demeter Júlia – Kilián István – Medgyesy Norbert – Pintér Márta Zsuzsanna alkotta drámakutató csoporthoz, feladatom a szövegekben előforduló, éneklésre szánt részletek, énekek és nótautalások dallamokkal való társítása volt. Az ének- és dallamkeresés során elsősorban e passiók előadásához közelebbről köthető erdélyi ferences történeti forrásokra, továbbá székelyföldi, bukovinai, moldvai népzenei gyűjtésekre támaszkodtam. Előadásomban a sorozat idén megjelenő második és harmadik kötetéhez végzett kutatásaimról, a nehézségekről és szépségekről számolok be.

 

Személyes részvételre nincs lehetőség. Az előadást a Zenetudományi Intézet élőben közvetíti (Zoom-alkalmazással), és a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. A közvetítés megtekintéséhez név és email-cím megadásával lehetséges regisztrálni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címen.