Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

jan24

 

Felföldi László: Új paradigmaváltás felé a magyar néptánckutatásban

HUN-REN BTK Zenetudományi Intézet, Bartók terem, 2024. január 25. csütörtök, 11 óra

1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.

A néptánckutatás, amint más tudományterületek időnként alapos identitásvizsgálatra szorul a folyamatosan zajló lassabb vagy viharosabb változások miatt. A változások érintik a kutatás elméletét, módszertanát, a kutatási célokat és a szélesebb tudományos környezetet. Az intézményi feltételek, az infrastruktúra elemei, a támogatottság mértéke, s más tényezők is hatással vannak a kutatók és a kutatási terület identitására. A változásokat előidéző tényezők jelentkezhetnek a tudományágon belülről és kívülről, s a nemzetközi tudományos szervezetek köréből is. A változások nem egyszerre és nem a tudományág minden területén jelentkeznek. A tapasztalat szerint vannak olyan területek, amelyek prosperálnak, s mások, amelyekben a krízis jelei mutatkoznak. 

A néptánckutatásban az utóbbi évtizedekben a kritikai szemlélet erősödése, és a táncantropológiai megközelítések fokozatos elterjedése jellemző, az alkalmazott kutatások térhódítása mellett. Ezek, úgy tűnik, versenyhelyzetet teremtenek a korábbi korszak szemléletével, megközelítéseivel, módszertanával szemben. A kérdés, vajon ezek a változások milyen hamar, s milyen módon vezetnek el egy új paradigma kialakulásához?

Az előadó nem törekszik „próféciák” megfogamazására. Inkább igyekszik néhány alapvető kérdés megfogalmazásával segíteni a folyamatban lévő vitákat. Ennek érdekében vázlatos javaslatot tesz az esztétikai antropológia néhány szempontjának érvényesítésére a néptánckutatásban.

 

Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, ám az előadást a Zenetudományi Intézet interneten keresztül Zoom-alkalmazással élőben is közvetíti, valamint a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. Valós idejű közvetítéshez az alábbi linkre kattintva tud csatlakozni pár perccel az esemény előtt: https://us06web.zoom.us/j/82595768497?pwd=kSvfy7RSK5C8bPapZFzNTSjsoQ4ivm.1. (Meeting ID: 825 9576 8497. Passcode: 879882. Ezekre nincs szükség, amennyiben a linkre kattintva csatlakozik.)