Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Franz Liszt Academy of Music, Hungary és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet 2023. október 28-án A dal kimozdítása címmel közös interdiszciplináris konferenciát rendezett a BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtárában. Az esemény szervezői Kappanyos András (BTK ITI), Fazekas Gergely (LFZE) és Ignácz Ádám (BTK ZTI) voltak.

A résztvevők – zenetörténészek, szociológusok, esztéták, irodalomtörténészek és színháztörténészek – elsősorban a dalok funkció- és kontextusváltásaival, illetve a fordítás, adaptáció és intertextualitás problémáival foglalkoztak. A Zenetudományi Intézet munkatársai közül Sziklai Sára Bíbor a Hejj, páva kezdetű népdal 1970-es években született feldolgozásairól tartott előadást, míg Ignácz Ádám az államszocializmus időszakában megvalósuló keletnémet–magyar zenei interakciókról beszélt.

A napot egy rendhagyó koncert zárta: Harcsa Veronika (ének), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa) és Bolcsó Bálint (elektronika) legújabb, Schubert NOW! című projektje hangzott el, premier előtti formájában.

További részletek a konferenciáról itt érhetők el.

Részletes program és az előadások összefoglalója itt tölthető le.

Ignácz Ádám

 

adalkimozditasa BHP 1512 Large adalkimozditasa BHP 1512 Large
adalkimozditasa BHP 1512 Large adalkimozditasa BHP 1512 Large