Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

apr11

Hivatalosan is megnyílik a mindenki számára elérhető digitális népzenei archívum

2019. április 11. csütörtök, 16 óra

MTA BTK Zenetudományi Intézet, Bartók terem (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.)
 

Sok szeretettel meghívjuk a ZTI Hangarchívum bemutatójára, amelyre 2019. április 11-én, csütörtökön, 16 órakor kerül sor az intézet Bartók termében. 

 

A házigazda Richter Pál, az MTA BTK ZTI igazgatója,

A digitális bölcsészettel kapcsolatos gondolatait megosztja Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója,

Az adatbázist a magyarországi kisebbségek kontextusából értékeli Végh Andor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa

Az archívumot bemutatja Bolya Mátyás, az MTA BTK ZTI Népzenei Archívum vezetője,

A digitális archívum szolgáltatási hátterét ismerteti Biszak Sándor, az Arcanum Adatbázis Kft. igazgatója.

 

A népzenei archívum mintegy 20.000 órányi hangfelvételt őriz. Ennek nagy része az eredeti hanghordozóval együtt tárolt, saját tulajdonú felvétel, de megtalálhatók más gyűjtemény felvételeinek nálunk őrzött másolatai is. A magyar népzene és néptánc dokumentumai mellett számos felvételt találunk szerte a világból, a legjelentősebbek más európai országokból, Ázsiából, Óceániából, Afrikából és Dél-Amerikából származnak.

Jelen digitális közreadás a gyűjtemény két jelentős egységét tartalmazza. Az első a Kodály-rend közel 30.000 adata, amely a rend eredeti lejegyzéseivel kiegészítve jelenik meg. A második egység az 1940-es évek végétől az 1990-es évekig tartó időszak alatt mágneses elven rögzített felvételeket jelenti. E két egység összesen 200.000 adatsort és több mint 10.000 órányi hangfelvételt tartalmaz.

 

Az adatbázis itt érhető el >>

 

zti banner2