Hymnusz-emléknap

 

Ismertető

hymnusz logo

„Itt az írás, forgassátok  

Érett ésszel, józanon” 

Emléknap és kamarakiállítás a Hymnusz megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából 

 

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet egész napos rendezvénnyel ünnepli Kölcsey Ferenc nemzeti és állami szimbólummá vált költeménye megzenésítésének 175. évfordulóját a Magyar Zenetörténeti Osztály szervezésében, dr. Áder János köztársasági elnök úr fővédnökségével. Erkel Ferenc pályadíjas műve – melynek pályázati példányára maga a szerző jegyezte fel a rendezvény mottójaként választott Kölcsey-idézetet – először 1844. július 2-án hangzott el a pesti Nemzeti Színház színpadán.  

A Hymnusz-emléknap alkalmából tervezett program a szűkebb szakma mellett szélesebb közönséget is megszólít. Kétfordulós országos zenetörténeti diákvetélkedő keretében az 1844-es pályázat kontextusát, szereplőit és a Hymnusz törvényi rangra emelésének főbb állomásait idézzük fel. A Zenetörténeti Múzeum állandó kiállításának részeként elhelyezett tárlókban pedig a legfontosabb eredeti forrásokon keresztül is bemutatjuk – részben új kutatásokra alapozva – a Hymnusz kanonizálásának és nemzeti emlékhellyé válásának folyamatát. A kamarakiállítás megnyitójához két zene- és irodalomtörténeti előadás, valamint egy hangverseny kapcsolódik.  

Dátum & helyszín: 2019. június 12., MTA BTK Zenetudományi Intézet (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.).

 

A Hymnusz-emléknap programja

 

MTA BTK Zenetudományi Intézet Haydn terem

11:00 – 14:00 – Játékos magyar zenetörténet. Vetélkedő általános és középiskolák, valamint zeneiskolák 13–16 éves diákjai számára a Hymnusz keletkezéséről és nemzeti kultuszgyakorlatának történetéről. A verseny döntője.

 

MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók terem

16:00 – 17:00 – Bevezető előadás és hangverseny: A megjelenteket üdvözli Richter Pál, a Zenetudományi Intézet igazgatója. Bevezető előadást tart Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár különgyűjteményi igazgatója és Kim Katalin, a Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának vezetője ismerteti a Játékos Magyar Zenetörténet eredményeit és az Erkel-műhely kiállítást. A Magyar Nemzeti Bank Hymnusz-emlékérme pályázatát ismerteti Horváthné Rudolf Teréz, a Magyar Pénzverő Zrt. vezérigazgatója.

A hangversenyen közreműködnek Balog József Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatói.

 

MTA BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeum
17:00 – 17:30 – Kiállításmegnyitó. A kiállítást a Zenetörténeti Múzeum 2. termében bemutatják a Magyar Zenetörténeti Osztály munkatársai.