2023. július 24. és 28. között 51. alkalommal került megrendezésre az „International Medieval and Renaissance Music Conference”, vagyis a MedRen. A konferenciának ezúttal a müncheni Bajor Tudományos Akadémia adott otthont.

 

Az ötnapos rendezvény során az Akadémia öt különböző termében párhuzamosan több, mint kétszáz előadás hangzott el. A konferencia professzionális szervezésének és barátságos légkörének köszönhetően a kezdő előadók is magabiztosan, nehézségek nélkül vehetettek részt a programokon.

 

Előadásomat An unknown late medieval notated liturgical manuscript from the Episcopal Library in Székesfehérvár címen tarottam, melyben egy nemrégiben Székesfehérváron talált késő középkori, feltehetően a lamspringei Szent Adorján monostorban készült és használt kottás kéziratról beszéltem.

 

A konferencia szervezői a résztvevők Münchenben töltött napjaira – az előadásokon túl – további érdekes programokkal készültek. Hétfőn (Per-Sonat), kedden (Ensemble Phoenix Munich) és szerdán (Ensemble Singer Pur) este kiváló kamarazenei koncerteken vehettünk részt. Emellett napközben a Bayerische Staatsbibliothekben, a könyvtár öt ismert kéziratát bemutató kiállítást tekinthettük meg: Carmina Burana (Clm 4660); Codex Sankt Emmeram (Clm 14274); Buxheim Orgelbuch (Mus.ms. 3725); Chorbuch für Pfalzgraf Ottheinrich (Mus.ms. C); Cancionero de la Sablonara (Cod.hisp. 2). Különleges élmény volt ezeket az értékes dokumentumokat immár nemcsak online, a képernyőn keresztül, hanem élőben is szemügyre venni.

 

A Münchenben töltött napok alatt a konferencia részvétel mellett jutott idő a város feltérképezésére és a bajor gasztronómia megismerésére is. München városa számos építészeti kincset rejt, a konferencia logójában visszaköszönő Miasszonyunk templom (Frauenkirche) jól jelképezi a korokon átívelő építészeti örökséget.

 

Nagy Torma Julianna

 

medren2023 1

A konferencia helyszíne: a Bajor Tudományos Akadémia

 

medren2023 2

 

medren2023 3

Ensemble Phoenix Munich

 

medren2023 4

Chorbuch für Pfalzgraf Ottheinrich (Mus.ms. C): fol. 188v–189r

 

medren2023 5

Müncheni Új városháza

 

medren2023 6

Frauenkirche (kívülről)

 

medren2023 7

Frauenkirche (belülről)

 

medren2023 8

Bajor tál