nemessanyi 00 tnA Zenetörténeti Múzeumban 2022. június 30-án nyílt meg a „Nemessányi Sámuel, a magyar Stradivarius” című tárlatunk, amelyet nemzetközi konferencia és kópiakészítő verseny kísért. A rendezvénysorozattal a legnagyobb magyar hegedűkészítő előtt tisztelegtünk.

A kiállítás végéhez érve május 5-én a „Búcsú a hangszerektől” című rendezvényen láthatta és hallhatta utoljára a közönség azt a három hangszert, amelyet most Kanadába küldünk vissza. Az ún. Halász-Fischer (1865), a Joachim (1870) és a Waldbauer-Havas (1878) hegedűk mindegyikén elhangzott Hubay Jenő: A cremonai hegedűs című operájának részlete, illetve Bartók Béla – Székely Zoltán: Román népi táncok 1. és 2. tétele Vörösváry Márton hegedűművész előadásában. Hubay Jenő Bösendorfer zongoráján zenetörténész kollégánk, Gombos László működött közre.

A kerekasztal-beszélgetés moderátora, Farkas Zoltán elsőként Baranyi Annát, kérte fel, hogy ossza meg gondolatait, aki a kiállítás kurátora, a Nemessányi munkásságát bemutató könyv szerzője. A résztvevő hegedűkészítők és érdeklődők családias beszélgetése zárta az eseményt.

nemessanyi 00 tn nemessanyi 00 tn nemessanyi 00 tn
nemessanyi 00 tn nemessanyi 00 tn nemessanyi 00 tn
nemessanyi 00 tn nemessanyi 00 tn nemessanyi 00 tn