Budapest Főváros Önkormányzata és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete tisztelettel meghívja Önt Ligeti György emléktáblájának felavatására a zeneszerző születésének századik évfordulóján.

 

IDŐPONT: 2023. május 26., péntek 11.00

HELYSZÍN: Budapest V. kerület, Alkotmány u. 4.

 

Az ünnepségen beszédet mond dr. Richter Pál, a BTK ZTI igazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester.

 

Az avatás alkalmából elhangzik Ligeti György: Baladă şi joc, két hegedűre (1950) című darabja.

 

A meghívó itt érhető el.

2023. május 10. és 13. között kerül sor a Kylwiria and Other Explorations című nemzetközi zenetudományi konferenciára Bécsben és Budapesten.

A BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma és a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst Zenetudományi Intézete a bázeli Paul Sacher Alapítvánnyal és a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társasággal együttműködve május 10. és 13. között Bécsben és Budapesten nemzetközi konferenciát rendez Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából Kylwiria and Other Explorations címmel. Az esemény programjáról és résztvevőiről itt lehet tájékozódni. A konferencia szervezői: Dalos Anna, Julia Heimerdinger, Kerékfy Márton és Heidy Zimmermann. 

Zoom-linkek:

Május 12.

https://us06web.zoom.us/j/83079866358?pwd=U1hjeUhtSDBTOTdBOTY2aXJCZzhSZz09

Meeting ID: 830 7986 6358
Passcode: 589875

Május 13.

https://us06web.zoom.us/j/81430521820?pwd=TFZTQzRxUFdkaGEvNjRMQkVaRFQydz09

Meeting ID: 814 3052 1820

Passcode: 228560

2023. április 13-án nyílt meg a Zenetörténeti Múzeumban a BTK Zenetudományi Intézet és a bázeli Paul Sacher Alapítvány közös kiállítása Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából.

Ligeti György, a 20. század második felének egyik legeredetibb és leginkább nagyhatású zeneszerzője egy alkalommal így jellemezte alkotói útkeresését: „műről műre tapogatózom előre, különböző irányokban, mint egy vak a labirintusban”. A kiállítás közel 250 eredeti dokumentumot és tárgyat mutat be, elsősorban a zeneszerzőnek a bázeli Paul Sacher Alapítvány gyűjteményében őrzött hagyatékából (zenei kézirat, vázlat, levél, eredeti gépirat, fotó, filmrészlet, hangszer, nyomtatott kotta, könyv, újságkivágat, videókazetta, hanglemez, használati tárgy), amelyek nagyrészt most kerülnek először a nyilvánosság elé. A tárlat kilenc tematikus fejezetben nyújt betekintést Ligeti művészi alkatába, elgondolásaiba és eredményeibe. E fejezetek mindegyike olyan, mint egy látcső, melyeken át más és más irányból nézve újabb és újabb aspektusai tárulnak fel egy kaleidoszkópszerűen színes és mozgásban lévő, univerzális alkotó elme működésének. Vagy, ha úgy tetszik, kilenc bejáratot mutat a Ligeti-labirintusba, amely váratlan elágazásokkal, átjárókkal, zsákutcákkal, tévutakkal, görbe tükrökkel és csapdákkal egyszerre teszi próbára a látogatót és részesíti őt szellemi kalandokban.

A kiállításmegnyitón Richter Pál, a BTK Zenetudományi Intézet és Florian Besthorn, a Paul Sacher Alapítvány igazgatója mondott beszédet, majd Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes alapítója és művészeti vezetője idézte fel emlékeit és osztotta meg gondolatait a zeneszerzőről és művészetéről. Az eseményen elhangzott három tétel Ligeti Hat bagatell fúvósötösre című művéből (előadta a Crosswind Quintett), valamint Ligeti gordonkára írt Szólószonátája (előadta Zétényi Tamás), végül a kiállítás kurátorai, Dalos Anna, Heidy Zimmermann és Kerékfy Márton tartottak tárlatvezetést.

A kiállítás 2023. szeptember 30-ig tekinthető meg.

Idén, 2023. május 28-án lenne száz éves Ligeti György (1923–2006), a 20. század második felének egyik legeredetibb és leginkább nagyhatású zeneszerzője. Ligeti azon kevés 20. századi alkotó közé tartozott, akinek munkássága a kortárs zene szűk szakmai berkein túl is lelkes fogadtatásra talált és talál ma is. Az ezredforduló óta folyamatosan nemzedékének egyik legtöbbet játszott klasszikus komponistája. Kivételes zeneszerzői rangját jelzi, hogy már életében megvalósult életművének lemezösszkiadása, és azóta is sorra készülnek újabb felvételek alkotásaiból. Ligeti zenéje megannyi kortárs komponista számára jelent inspirációt és igazodási pontot. Születésének centenáriumán számos programot szervez a BTK Zenetudományi Intézete a NKA, az ELKH és az MTA támogatásával.

 

btk zenetudomanyi intezet beslo udavar

 

Április 13-án nyílik meg a budai Várban, a BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában a Ligeti-labirintus című kiállítás, amely két teremben, kilenc tematikus fejezetben nyújt betekintést Ligeti György művészi alkatába, elgondolásaiba és eredményeibe, aki egy alkalommal így jellemezte alkotói útkeresését: „műről műre tapogatózom előre, különböző irányokban, mint egy vak a labirintusban”. A kiállítás kurátorai – Dalos Anna (20–21. Századi Magyar Zenei Archívum, tudományos tanácsadó), Kerékfy Márton (Bartók Archívum, tudományos főmunkatárs) és Heidy Zimmermann (Paul Sacher Alapítvány, tudományos munkatárs) – kilenc bejáratot kívánnak mutatni a Ligeti-labirintusba, amely váratlan elágazásokkal, átjárókkal, zsákutcákkal, tévutakkal, görbe tükrökkel és csapdákkal egyszerre teszi próbára a látogatót és részesíti őt szellemi kalandokban. A tárlat, amely a tervek szerint szeptember 30-ig lesz látható, az intézet, valamint a komponista hagyatékát őrző Paul Sacher Alapítvány (Bázel) együttműködésében valósul meg, és november 29-től a bázeli Zenei Múzeumban is közönség elé kerül.  

 

ligetigyorgy portreLigeti György. Kép: kulturpart.hu

 

Május 10. és 13. között Kylwiria and Other Explorations címmel, prominens Ligeti-kutatók részvételével rendez nemzetközi konferenciát a Zenetudományi Intézet és az Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien Zenetudományi Intézete, együttműködésben a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társasággal, illetve a Paul Sacher Alapítvánnyal. A konferencia szervezői Dalos Anna, Julia Heimerdinger, Kerékfy Márton és Heidy Zimmermann. A tanácskozáson – amelynek első két napja Bécsben, a második két napja Budapesten, a Zenetudományi Intézetben lesz – Ligeti alkotói gondolatvilága kerül a középpontba: hogyan viszonyult a különféle tudományos elképzelésekhez, zeneszerzői technikákhoz vagy éppen filozófiai-esztétikai nézetekhez, és azok miképpen érhetők tetten alkotásaiban. Emellett szó esik majd Ligeti zenéjének és zeneszerzői elképzeléseinek legújabb megközelítésmódjairól is.

A konferenciaprogramot több esti Ligeti-hangverseny fogja színesíteni, amelyek műsorát hamarosan közzéteszik a szervezők. Szokás szerint a Múzeumok Éjszakáján (június 24-én) is lesznek koncertek az Erdődy-palota Bartók termében.

 

btk zenetudomanyi intezet bartok terem

 

Az intézet munkatársai emellett két, a zeneszerző munkásságával kapcsolatos kiadványt készítenek elő. Kerékfy Márton Népzene és nosztalgia Ligeti György művészetében című monográfiájának angol nyelvű változata (Folklorism and Nostalgia in the Music of György Ligeti) a Routledge Kiadó gondozásában jelenik meg, Ligeti válogatott előadásai és interjúi pedig a BTK és az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó közös sorozatában (Zeneszerzők szóban és írásbanDokumentumok a 20. századi magyar zene történetéhez) látnak napvilágot szintén Kerékfy Márton és Biró Viola (Bartók Archívum, tudományos munkatárs) közreadásában.

 

Forrás: abtk.hu