A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

Az archívum saját eseményei

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója emlékére  A National Master in International Context címmel háromnapos nemzetközi konferenciát és koncerteket rendez az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma. Időpont: 2017. december 8–10. A részletes program itt olvasható.

 

dec8

Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész születésének 140. évfordulójáról nemzetközi Dohnányi-nappal emlékezik meg az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma. Az eseményen 12 angol nyelvű előadás mellett filmvetítésre és hangversenyre is sor kerül. A részletes program innen tölthető le.

dec7

Dohnányi világa című koncertsorozatunk második részeként, illetve a nemzetközi Dohnányi-nap előesti koncertjeként a szerző zongoraötöseit adja elő Palojtay János és az Accord Quartet december 6-án, 18 órakor az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében. Bevezető előadást tart Kusz Veronika. A meghívó innen tölthető le.

 

dec6

Egy magyar mester a modernitás és a hagyomány útján (kurátor: Dalos Anna) és A népzenekutatás kezdetei Magyarországon: Bartók Béla és Kodály Zoltán (kurátor: Pávai István) címmel két kiállítás nyílik a Zenetörténeti Múzeumban, november 23-án, 16 órakor. A megjelenteket köszönti: Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, a kiállításokat megnyitja: Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a kiállításokat bemutatja: Dalos Anna és Pávai István, zongorán közreműködik: Ránki Fülöp. A meghívó innen tölthető le.

 

nov23

A Kodály- és a Lajtha-évfordulóhoz kapcsolódóan november 15-én, szerdán, 18 órakor folytatódik Balog József zongoraest-sorozata. A részletes műsor itt olvasható.

 

nov15

A Lajtha László kamarazenéje sorozat következő, negyedik estjére november 7-én, csütörtökön, 18 órakor kerül sor az MTA BTK Zenedutományi Intézet Bartók termében. A hangversenyen Lajtha hárfás kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség. Bevezető előadást tart Solymosi Tari Emőke. A műsor itt tekinthető meg.  

nov7

Karczag Márton – Szabó Ferenc János: Megfelelő ember a megfelelő helyen. Radnai Miklós, zeneszerző és igazgató. A kötet bemutatójára az MTA BTK Magyar Zenei Archívumának “Évfordulók nyomában 2017” konferenciáján kerül sor (2017. október 26.). Radnai Miklós dalait Tatai Nóra és Szabó Ferenc János adják elő.

 

nov26

Évfordulók nyomában 2017 címmel rendezi meg hagyományos konferenciáját a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum október 26-án, az MTA Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.). A konferencia és a hozzá kapcsolódó Dohnányi-hangverseny részletes programja itt és itt tekinthető meg.

 

okt26

A Lajtha László kamarazenéje sorozat következő, harmadik estjére október 5-én, csütörtökön, 18 órakor kerül sor az MTA BTK Zenedutományi Intézet Bartók termében. A hangversenyen Lajtha vonós kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség. Bevezető előadást tart Szabó Ferenc János. A műsor itt tekinthető meg.

 

okt5

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum Lajtha-emléknapot rendez 2017. szeptember 21-én, a zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából. Az esemény részletes programja itt olvasható, konferenciához kapcsolódó zongorahangverseny programja pedig itt található.

 

szept21

A Lajtha László kamarazenéje sorozat következő estjére szeptember 5-én kerül sor az MTA BTK ZTI Bartók termében. A hangversenyen Lajtha fúvós kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség. Bevezető előadást tart Ozsvárt Viktória. A műsor itt tekinthető meg.

szept5

A Kodály-emlékév részeként szeptember 4-én indul a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum Kodály és kortársai című koncertsorozata. Az 1. részben Kodály mellett Kósa György, Lajtha László, Molnár Antal és Weiner Leó hegedű-zongora kompozíciói szólalnak meg Papp Dániel és Kéry Tamás előadásában. Bevezető előadást tart Németh Zsombor. A műsor itt tekinthető meg.

 

szept4

Az NKFIH által támogatott Magyarország zenetörténete/5. A kézkönyv-sorozat 20. századi kötetének előkészítése tárgyú, K 123819-es számú pályázat keretében új tagokkal bővül a Magyar Zenei Archívum kutatócsoportja: félállású tudományos segédmunkatársként dolgozik ezentúl a kutatócsoportban Laskai Anna és egészállású tudományos szakalkalmazottként Tihanyi Zsuzsanna.  

szept1

2017. május 19–20-án kerül sor az MTA első populáris zenei témájú nemzetközi konferenciájára a Zenetudományi Intézet Bartók-termében. A Communicating Music Scenes: Networks, Power, Technology című eseményt Ignácz Ádám, valamint a BME oktatói, Barna Emilia és Tófalvy Tamás szervezik. A konferencia programja itt tölthető le, honlapja pedig itt tekinthető meg.

 

maj19

 

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum a Magyar Kodály Társasággal együttműködve kétnapos konferenciát rendez Kodály Zoltán emlékére 2017. április 27–28-án, születése 135. és halála 50. évfordulója alkalmából. Az esemény részletes programja ide kattintva tekinthető meg.  

apr27