Bartok Kodaly Exh

Az MTA Zenetudományi Intézet Bartók Archívuma, 
és  Zenetörténeti Múzeuma, 
valamint a Kodály Archívum 
közös kiállítása 

Bartók Béla és Kodály Zoltán 
első zeneszerzői estjének centenáriumán

2010. június 3-tól augusztus 31-ig

A kiállítás meghívója >

 

Bartók Béla és Kodály Zoltán közös zeneszerzési magántanítványuk, Gruber Henrikné Schlesinger Emma szalonjában ismerkedett meg 1905-ben. Egy év múlva közösen adták közre a hazai folklorisztikában úttörő jelentőségű első magyar népdalfeldolgozásaikat. A személyesen is mind jobban elmélyülő barátságukat és alkotói szövetségüket hirdették 1910-ben közösen megrendezett zeneszerzői estjeik: a március 17-i Kodály-est és a március 19-i Bartók-est. Az első koncert éppen Emma asszony – az év augusztusától Kodály felesége – születésnapjára esett. A két koncert műsora a komponisták zongora- és kamarazenéjéből nyújtott reprezentatív válogatást, előtérbe állítva a népzene mellett elsősorban Debussy hatására kialakított újító zeneszerzői stílusukat. A kiállítás Bartók és Kodály, s ifjúkori barátságukban meghatározó szerepet játszó Emma asszony kapcsolatát eredeti tárgyi emlékek és dokumentumok alapján mutatja be.
Hálával tartozunk Kodály Zoltánnénak, valamint Kapronyi Teréznek, a Kodály Archívum vezetőjének a számtalan tárgy és kézirat kölcsönzésén túl a kiállítás megrendezésében nyújtott nélkülözhetetlen segítségükért. Értékes dokumentumok szíves rendelkezésre bocsátásáért köszönet illeti Vásárhelyi Gábort, Bartók Béla jogörökösét. Ugyancsak köszönettel tartozunk a Gödöllői Városi Múzeumnak nagyszámú képzőművészeti alkotás kölcsönzéséért, s különösen Őriné Nagy Cecíliának a válogatás munkájában nyújtott készséges segítségéért.

 

Képek a kiállításról:

  • B_01
  • B_23
  • B_26
  • B_29
  • B_30
  • B_31
  • B_32
  • B_33
  • B_35
  • B_36

 

A kiállítást rendezte:
Baranyi Anna
Kodály Zoltánné Péczely  Sarolta
Vikárius László 

A kiállítást támogatta:
Magyar Tudományos Akadémia
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
Nova Store
Mensator Restaurátor KKT

 

Sajtóvisszhang >

Németh G. István:
Magyar hőskorok – Három zenetörténeti kiállítás

Június elején három magyar zenetörténeti témájú kiállítás nyílt meg Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Emlékmúzeumában megrendezett Erkel-kiállítás megnyitóját két nappal előzte meg a Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumának kettős kiállítása, melyből az egyiken Bartók és Kodály, a másikon Dohnányi került az érdeklődés homlokterébe.
Bővebben...
In: Muzsika, 2010 augusztus

Dohnányi, Bartók és Kodály egy térben

A XX. század három világhírű magyar zeneszerzője, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő életének megismeréséhez nyújt adalékot az MTA Zenetudományi Intézetének kiállítása. A látogatók nem csupán a kottakülönlegességeket és életrajzi érdekességeket, hanem például Kodály Zoltán túracipőjét és jégcsákányát is megtekinthetik az intézet nemrég felújított épületében.
Bővebben...
Forrás: mta.hu