The building of the RCH Institute for Musicology will be closed between November 1, 2022 and March 31, 2023 due to technical reasons. The staff of the Institute can be reached by email. Thank you for your understanding!

 

This closure only concerns the Institute itself, the Museum of Music History is still open from 10:00 to 16:00 every day, except for Mondays.

jan23

 

Kusz Veronika: A Suite en valse-tól a Szálasi-konferenciáig és tovább. Dohnányi Ernő válságos évei (1943‒1946)

Bartók terem, 2021. szeptember 23. csütörtök, 10 óra

Dohnányi Ernő – valószínűleg mint a Rádió „főzeneigazgatója”, de valamivel korábban még a Zeneakadémia és a Filharmóniai Társaság vezetője is – 1944. november 18-án feltűnően derűs hangulatban részt vett a Szálasi Ferenc által az új rezsim céljainak ismertetésére összehívott ún. „kultúrértekezleten”, majd egy hét múlva német katonák teherautóján, jó három évtizeddel fiatalabb szeretője és annak családja társaságában sietősen elhagyta Magyarországot. E mondat minden eleme súlyos vádpontként szerepelt utóbb megvádolásában, ami végső soron – és függetlenül az eljárás kimenetelétől – évtizedekre meghatározta a zeneélet egykori kulcsfigurájának és a zseniális előadó-alkotónak megítélését. Az előadás annak a néhány hónapnak‒évnek komplex bemutatására vállakozik, amely a Szálasival való találkozást körülölelte, és a fentiek következtében alapvetően meghatározónak bizonyul Dohnányi pályáján és Dohnányi recepciójában – s ennél fogva a magyar zenetörténetben is.

 

Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, ám az előadást a Zenetudományi Intézet (Zoom-alkalmazással) élőben is közvetíti, valamint a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. A közvetítés az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: https://zoom.us/j/96774401043