The building of the RCH Institute for Musicology will be closed between November 1, 2022 and March 31, 2023 due to technical reasons. The staff of the Institute can be reached by email. Thank you for your understanding!

 

This closure only concerns the Institute itself, the Museum of Music History is still open from 10:00 to 16:00 every day, except for Mondays.

jan23

 

Németh Zsombor: Bartók Béla és a Pro Arte Vonósnégyes

2021. június 17. csütörtök, 10 óra

video

A Baden-Badenben működő Sinfonie- und Kurorchester zeneigazgatója 1937 őszén arról kérte ki Bartók Béla véleményét, hogy szerinte mely kvartett-társaságok lennének alkalmasak a két és fél évvel korábban bemutatott 5. vonósnégyese eljátszására. Válaszában Bartók négy együttest ajánlott: a budapesti székhelyű Magyar Vonósnégyest, az ekkor már Hollandiában működő Új Magyar Vonósnégyest, a bécsi Kolisch Vonósnégyest, illetve a brüsszeli Pro Arte Vonósnégyest – vagyis azt a négy együttest, amely a kamarazene terrénumán legfőbb szövetségese, illetve kvartettjeinek legfontosabb propagálója volt.

Jóllehet Bartók és a Pro Arte Vonósnégyes kapcsolata nem volt olyan személyes, mint amilyen a komponistát a két magyar kvartetthez fűzte, ám szakmai szempontból – különösen a 4. és az 5. vonósnégyest tekintve – igen gyümölcsöző volt ez az együttműködés is. Az említett másik három kvartett-társasággal szemben a – mai napig fennálló – Pro Arte Vonósnégyes munkásságáról már több monográfia, disszertáció és tanulmány készült. A belga együttes és a magyar zeneszerző szakmai kapcsolatát ismertető előadásom e munkákon, illetve a várhatóan 2022 folyamán megjelenő Bartók Béla zeneműveinek kritikai összkiadása sorozat 29. és 30. kötetének előkészítése során összegyűjtött adatokon alapul.

 

Személyes részvételre nincs lehetőség. Az előadást a Zenetudományi Intézet (Zoom-alkalmazással) élőben közvetíti, és a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. A közvetítés az alábbi linkre kattintva tekinthető meg: https://zoom.us/j/96031330439.