Dante Alighieri (1265–1321) halálának 700. évfordulója alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatócsoport tanulmánykötetet jelentetett meg a római Aracne kiadó Dante nel mondo sorozatában. A Vígh Éva és Draskóczy Eszter szerkesztette kötetben olvasható angol és olasz nyelvű tanulmányok az itáliai költő magyarországi recepciójával foglalkoznak.

A magyar és olasz kutatók munkái között helyet kapott a Magyar Zenetörténeti Osztály munkatársa, Kaczmarczyk Adrienne írása is, címe: „»Vexilla regis prodeunt«: The Close Union of Music with Poetry in the Inferno Movement of Liszt’s Dante Symphony”.

Vígh Éva–Draskóczy Eszter (Szerk.): Quella terra che 'l Danubio riga. Dante in Ungheria (Rome: Aracne, 2021).

 

A tanulmány részben egyezik a Szegedi Tudományegyetem Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék 2016-os kötetében megjelent „»Vexilla regis prodeunt«. Költészet és zene bensőbb kapcsolata a Dante-szimfónia Inferno-tételében” c. tanulmánnyal.

Draskóczy Eszter–Ertl Péter–Pál József (Szerk.): Elhallgatom, hogy rájöhess magadtól: az Isteni Színjáték forrásai és hatása (Szeged: Szegedi Tudományegyetem Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék, 2016).