Ferenczi Ilona

Osztály: Magyar Zenetörténeti Osztály 
Fokozat, beosztás: PhD, nyugalmazott főmunkatárs 
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szoba: 133 
Telefon: (1) 214-6770 / 133 

 

Életrajz

Születési év:

  • 1949 


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (ma Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) középiskolai énektanár és karvezetés, majd zenetudományi szakán tanultam. 1974-ben az MTA Zenetudományi Intézet Dobszay László által irányított dallamtörténeti munkacsoportjában kezdtem dolgozni, amely 1985-ben Régi Zenetörténeti Osztállyá alakult. Kutatási területeim kezdetben az Európai dallamkatalógus fejlesztése és rendezési elveinek kialakítása, ezzel párhuzamosan középkori kódexek antifóna, valamint ordinárium tételeinek átírása. Lassan kialakult a végleges kutatási területem: a XVI─XVII. századi egyházi és világi, latin, magyar és más nemzetiségű, egy- és többszólamú zenei források feltárását, gondozását és közreadását végeztem. Az 1982-ben indított Musicalia Danubiana forráskiadás-sorozat szerkesztésében kezdetektől részt veszek. 1999 óta a Magyar Zenetörténeti Osztály tagjaként dolgozom. 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az 1980-as években óraadóként tanítottam paleográfiát és magyar zenetörténetet, 1991-től 2013-ig adjunktusként, majd docensként ugyancsak paleográfiát és magyar zenetörténetet, protestáns egyházzenét, népéneket.