A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

2020. november 29-én osztályunk munkatársa, Békéssy Lili „Zenei reprezentáció és mindennapi zeneélet. Az 1857-es császár-látogatás Pest-Budán” címmel tartott előadás a Zenetudományi Intézet Tudományos Fórum előadássorozata keretén belül. Az előadás megtekinthető a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Youtube-csatornáján, erre a linkre kattintva.

Az előadás absztraktja alább olvasható:

Az utóbbi két évtized történészi munkái újraértékelték a neoabszolutizmus periódusát, a nemzetközi és magyar nyelvű szakirodalom alapján e korszak történéseiről érdemesebb nem kizárólag a nemzeti vagy a birodalmi narratíva síkján gondolkodni. Ferenc József és Erzsébet első közös, 1857-es magyarországi körutazásának zenei eseményei és az ebből az alkalomból keletkezett reprezentatív zeneművek is ezt példázzák.

Az 1857-es körutazás megítélése már a kezdetektől ellentmondásos volt. A tény, hogy a zeneműveket Erzsébetnek ajánlották, értelmezhető ugyan a birodalommal vagy akár expressis verbis Ferenc József személyével szembeni nemzeti ellenállásként, de az ellenállás nem volt nyílt, sokkal inkább kétarcú. A társadalom összes rétege képviseltette magát az eseményeken, továbbá a nemzeti mozgalom prominens személyiségei és zenei intézményei aktívan és agilisan közreműködtek az 1857-es magyarországi látogatás sikeres lebonyolításában, amelyhez hozzájárult a szervezők kiterjedt kapcsolati hálózata is.

Az előadás e szereplők, intézmények és színterek reprezentációs és köznapi működésének összefüggéseit vizsgálja a Magyar Nemzeti Levéltárban és az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött iratanyagok és az 1857-es pest-budai magyar és német nyelvű sajtón keresztül.