A BTK Zenetudományi Intézet székháza 2022. november 1. és 2023. március 31. között technikai okok miatt zárva tart. Az Intézet munkatársai csak emailen érhetők el. Kérjük szíves megértésüket!

 

A zárás csak az Intézetre vonatkozik, a Zenetörténeti Múzeum továbbra is nyitva tart, hétfő kivételével naponta 10–16 óra között!

A Magyar Zenetörténeti Osztály négy jelenlegi munkatársa, Gusztin Rudolf, Kim Katalin, Tóth Emese és Vizinger Zsolt, valamint professor emeritusa, Tallián Tibor előadást tartott a 2022. október 6–8-án megrendezésre került „Modell és inspiráció” c. Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság által szervezett éves szakmai konferencián. A rendezvényre a Zenetudományi Intézet Bartók-termében került sor.

 

Az előadások címei:

  • Tallián Tibor: „Művek: a – b nélkül soha sem jött volna létre, mégis jobb”. Kodály hatásról, modellről, inspirációról
  • Tóth Emese: „Jesus ist mein neues Lied” – A szívben éneklő Megváltó
  • Kim Katalin: A Dózsa György kompozíciós forrásai
  • Vizinger Zsolt: „…bár csak három rövid részből áll, maga képes egy egész zene-estélynek teljes hatását előidézni”. Az Op. 131 tagolásának problémája a 19. században
  • Gusztin Rudolf: Modell és inspiráció. Az 1864. évi pécsi országos dalárünnepély szerepe a hazai dalár­mozgalom történetében

MZZT-konferencia 2022, Gusztin Rudolf előad