2023. április 13-án nyílt meg a Zenetörténeti Múzeumban a BTK Zenetudományi Intézet és a bázeli Paul Sacher Alapítvány közös kiállítása Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából.

Ligeti György, a 20. század második felének egyik legeredetibb és leginkább nagyhatású zeneszerzője egy alkalommal így jellemezte alkotói útkeresését: „műről műre tapogatózom előre, különböző irányokban, mint egy vak a labirintusban”. A kiállítás közel 250 eredeti dokumentumot és tárgyat mutat be, elsősorban a zeneszerzőnek a bázeli Paul Sacher Alapítvány gyűjteményében őrzött hagyatékából (zenei kézirat, vázlat, levél, eredeti gépirat, fotó, filmrészlet, hangszer, nyomtatott kotta, könyv, újságkivágat, videókazetta, hanglemez, használati tárgy), amelyek nagyrészt most kerülnek először a nyilvánosság elé. A tárlat kilenc tematikus fejezetben nyújt betekintést Ligeti művészi alkatába, elgondolásaiba és eredményeibe. E fejezetek mindegyike olyan, mint egy látcső, melyeken át más és más irányból nézve újabb és újabb aspektusai tárulnak fel egy kaleidoszkópszerűen színes és mozgásban lévő, univerzális alkotó elme működésének. Vagy, ha úgy tetszik, kilenc bejáratot mutat a Ligeti-labirintusba, amely váratlan elágazásokkal, átjárókkal, zsákutcákkal, tévutakkal, görbe tükrökkel és csapdákkal egyszerre teszi próbára a látogatót és részesíti őt szellemi kalandokban.

A kiállításmegnyitón Richter Pál, a BTK Zenetudományi Intézet és Florian Besthorn, a Paul Sacher Alapítvány igazgatója mondott beszédet, majd Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes alapítója és művészeti vezetője idézte fel emlékeit és osztotta meg gondolatait a zeneszerzőről és művészetéről. Az eseményen elhangzott három tétel Ligeti Hat bagatell fúvósötösre című művéből (előadta a Crosswind Quintett), valamint Ligeti gordonkára írt Szólószonátája (előadta Zétényi Tamás), végül a kiállítás kurátorai, Dalos Anna, Heidy Zimmermann és Kerékfy Márton tartottak tárlatvezetést.

A kiállítás 2023. szeptember 30-ig tekinthető meg.