A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20–21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Hírek és események

Álomkép és valóság. Lajtha László utolsó alkotókorszaka címmel a Balassi Kiadó gondozásában megjelent Ozsvárt Viktória, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársa monográfiája. A kötet megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban.

 

jan1

A BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma és a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst Zenetudományi Intézete a bázeli Paul Sacher Alapítvánnyal és a Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társasággal együttműködve május 10. és 13. között Bécsben és Budapesten nemzetközi konferenciát rendez Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából Kylwiria and Other Explorations címmel. Az esemény programjáról és résztvevőiről itt lehet tájékozódni. A konferencia szervezői: Dalos Anna, Julia Heimerdinger, Kerékfy Márton és Heidy Zimmermann.  jan1

2022. november 1. és 2023. március 31. között a BTK Zenetudományi Intézete, s így a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum is a rezsiköltségek csökkentése érdekében zárva tart. A kutatók kéréseit a zárvatartás ideje alatt is igyekszünk online formában teljesíteni. A Zenetörténeti Múzeum ebben az időszakban is látogatható, A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum kincsei című kiállítás megtekinthető.

jan1
A Nemzeti Kulturális Alap Zeneművészeti Kollégiuma 3 millió forinttal támogatta a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum 2023 áprilisában megnyitni tervezett Ligeti György-emlékkiállításának létrehozását, 800.000 forinttal pedig a 2023 májusában tartandó nemzetközi Ligeti-konferencia hangversenyeit.  

jan1

A Magyar Tudományos Akadémia – a Nemzetközi Konferenciaszervezési Pályázat keretében – egy millió forinttal támogatja a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum 2023 májusára tervezett Kylwiria and Other Explorations. An International Musicological Conference on György Ligeti's Centenary elnevezésű konferenciáját. A konferencia programja 2023 áprilisában lesz elérhető honlapunkon.

 

jan1

Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője előadást tartott Kecskeméten, a Kodály Társaság és a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár közös szervezésű, évfordulós Kodály-előadássorozatán. Az előadás, amelynek címe Kodály és a magyar tehetség, megtekinthető a Katona József Könyvtár youtube-csatornáján.

 

jan1

A Bartók Rádió Összhang című műsorában 2022. november 23-án Ránki György válogatott írásairól a kötetet közreadó Ozsvárt Viktóriával, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársával ifj. Bazsinka József beszélgetett. A beszélgetés harminc napig visszahallgatható az alábbi linken.

 

jan1

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum fennállásának tizedik évfordulója alkalmából A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tíz éve címmel reprezentatív kötetet jelentetett meg Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője szerkesztésében a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézete. A kiadvány, amelyben az Archívum gyűjteményeiről szóló tanulmányok olvashatók Dalos Anna, Ignácz Ádám, Kusz Veronika, Laskai Anna és Ozsvárt Viktória tollából, továbbá amely az elmúlt tíz év tevékenységeinek és eseményeinek adatait tartalmazza, a Penna Bölcsész Könyvesboltban vásárolható meg.

 

jan1

„Mesterem emlékének.” Vázsonyi Bálint és az első Dohnányi-monográfia címmel jelent meg Kusz Veronika, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos főmunkatársa kismonográfiája az Archívum Musicologia Hungarica című zenetudománytörténeti sorozata negyedik köteteként. A kötet megrendelhető a Penna Könyvesboltban.

 

jan1

Új forrásközlő sorozatot indított a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum (sorozatszerkesztő: Dalos Anna). A Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó Kft. kiadásában most megjelent első kötet Ránki György írásait tartalmazza az Archívum tudományos segédmunkatársa, Ozsvárt Viktória közreadásában. A tervek szerint a sorozat évente egy kötettel fog bővülni.

 

jan1