A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20–21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

 

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum 2022-ben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A megemlékezések első eseményére a Zenetudományi Intézet Tudományos Fórumán fog sor kerülni, a Tudományos Fórum extra keretében megtartott minikonferencián az Archívum munkatársai tartanak kutatásaikról előadásokat. A meghívó itt, a program pedig itt tekinthető meg.

jan1

Az MTA Nők a Tudományos Kutatói Életpályán Elnöki Bizottsága könyvbemutatót tart az MTA 195. közgyűlése alkalmából. A Pioneer Hungarian Women in Science and Education című kötetet a kötet szerkesztői és szerzői mutatják be. Az eseményen Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője beszél Prahács Margit zenetörténész pályájáról. Az esemény meghívója itt tekinthető meg.

 

jan1

Kusz Veronika, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos főmunkatársa képviseli előadóként a bölcsészettudományokat a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 25 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes tudományos ülésen az MTA Székházának Dísztermében. Előadásának címe: Dohnányi a világháborúkban: Hitvallás, Harangok. Az esemény meghívója itt tekinthető meg.

 

jan1

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársa, Laskai Anna Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjat nyert a 2022. évre. Pályázatának címe: "Egy előadóművész-gondolkodó portréja. Csuka Béla (1893–1957) gordonkaművész zenetudományi munkássága".

 

jan1

A Magyar Tudományos Akadémia Zenetermében letéti megállapodást írt alá Freund Tamás, az MTA elnöke, Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke és Balogh Balázs a BTK főigazgatója, amelynek nyomán a Filharmóniai Társaság levéltári gyűjteménye a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívumban kerül elhelyezésre. Az eseményről az mta.hu közölt hírt, mely itt olvasható. Az aláírási ünnepségről készült fényképek itt tekinthetőek meg.  

jan1

 

Az Association for Recorded Sound Collections 2021. évi díjainak egyikére jelölték a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum munkatársa, Szabó Ferenc János által szerkesztett "Eritis mihi testes". Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kiadványt. Részletek itt olvashatók.

 

jan1

Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője interjút adott a Revizor Online Kritikai Portálnak a lengyel zeneszerzés magyarországi recepciójáról. Az interjú itt tekinthető meg. 

 

jan1

2021. december 1-én a Bartók Rádió Összhang című műsorában a nemrégiben megjelent Dohnányi-tanulmányok 2021 kötetéről ifj. Bazsinka József beszélgetett a szerkesztőkkel, Laskai Annával és Ozsvárt Viktóriával. Az Archívum munkatársaival készült interjú itt érhető el.  

jan1