A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20–21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

 

 

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság a 2021. évben Szabó Ferenc Jánosnak, a Magyar Zenei Archívum tudományos munkatársának ítélte oda a Kroó György-plakettet. A 2018-ban alapított díjat évente adományozzák negyven év alatti zenetörténészek számára.

 

jan1

Tudós nő a Horthy-korszakban címmel jelent meg a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetőjének, Dalos Annának Prahács Margit zeneesztétáról és zenetörténészről, a Zeneakadémia könyvtárának egykori igazgatójáról szóló kismonográfiája. A kiadvány a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum új, Musicologia Hungarica című zenetudománytörténeti sorozatának első kötete.

 

jan1

2021 októberében megjelent a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma két munkatársa, Laskai Anna és Ozsvárt Viktóra szerkesztésében a Dohnányi-tanulmányok 2021. A sorozat legújabb kötete megújult külsőt kapott, amelyhez a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Kiadványszerkesztő-csoportja is hozzájárult. A kötet a Penna Bölcsész Könyvesboltban vásárolható meg.

 

jan1

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum megvásárolta Bojtár László zeneszerző, kántor, helytörténész hagyatékát. A gyűjtemény kottás kéziratok, kiadványok, illetve hangfelvételek mellett Mohács kulturális és zenei életének dokumentációját is magában foglalja.

 

jan1

A Zenetudományi Intézet Tudományos Fórumán, szeptember 23-án, csötörtökön délelőtt 10-kor Kusz Veronika, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum főmunkatársa tart előadást, melynek címe: Suite en valse-tól a Szálasi-konferenciáig és tovább. Dohnányi Ernő válságos évei (1943‒1946). Az előadás absztraktja itt tekinthető meg. Zoom alkalmazáson keresztül lehet csatlakozni ezen a linken.

 

jan1

Az Országos Széchényi Könyvtár kiadásában megjelent az 1938. évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételeiről szóló kötet ("Eritis mihi testes". Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei. Sound Recordings of the 1938 International Eucharistic Congress), melyet Szabó Ferenc János, a ZTI 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumának tudományos munkatársa szerkesztett. A magyar és angol nyelvű kötetben Szabó Ferenc János és B. Kaskötő Marietta tanulmányai mellett a fennmaradt hangfelvételek listája is szerepel, s a kötet CD-melléklete válogatást tartalmaz a hangfelvételekből.

 

jan1