A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20–21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

A koronavírus terjedésének lelassítása érdekében a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója otthoni munkavégzést rendelt el. A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum határozatlan ideig zárva tart. Kutatási kérdésekkel az Archívum vezetőjéhez, Dalos Annához kell fordulni (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

jan1

 

Az Országos Széchényi Könyvtár kiadásában megjelent az 1938. évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételeiről szóló kötet ("Eritis mihi testes". Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei. Sound Recordings of the 1938 International Eucharistic Congress), melyet Szabó Ferenc János, a ZTI 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumának tudományos munkatársa szerkesztett. A magyar és angol nyelvű kötetben Szabó Ferenc János és B. Kaskötő Marietta tanulmányai mellett a fennmaradt hangfelvételek listája is szerepel, s a kötet CD-melléklete válogatást tartalmaz a hangfelvételekből.

 

jan1

A prae.hu kulturális hírportál közölte Weber Kristóf zeneszerző Szabó Ferenc Jánossal készített interjúját, "Kell egy kollekció" címmel. Az interjú az alábbi linkre kattintva olvasható.

 

jan1

Online formában kerül sor Ozsvárt Viktória, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársa doktori védésére. A doktori értekezés címe: „Messzi élő valóság”. Lajtha László utolsó alkotókorszaka (1945–1963). A védés 2021. június 4-én (pénteken) 12 órakor kezdődik, és ezen a linken keresztül érhető el.

 

jan1

A Zenetudományi Intézet Tudományos Fórumán, május 27-én, csötörtökön délelőtt 10-kor Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője tart előadást, melynek címe: A nyúl éneke avagy Bárdos Lajos és a politikai katolicizmus Magyarországon. Az előadás absztraktja itt tekinthető meg. Zoom alkalmazáson keresztül lehet csatlakozni ezen a linken.

 

jan1

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont honlapján hír jelent meg Kusz Veronikának, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos főmunkatársának az MTA 194. közgyűlésének tartott előadásáról. A hír és az előadás itt tekinthető meg.

 

jan1

Zene és zeneélet a 20. századi Magyarországon címmel tart online konferenciát Dalos Anna rendezésében a BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma 2021. május 6–7-én. A esemény részletes programja itt tekinthető meg, a kattintható linkeket a meghívó tartalmazza. Az előadások absztraktjai itt olvashatók.

jan1
Az MTA 194., a járvány miatt online megrendezett, rendes közgyűlésén – Karikó Katalin és Lovász László mellett – Kusz Veronika, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum főmunkatársa, Bolyai-ösztöndíjas kutató tart előadást Dohnányi Ernőről. A közgyűlésről és az elhangzó előadásokról itt tájékozódhat. jan1

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum új szakalmazottja, Varga Abigél 2021. május 5-én 19 órakor tartja zeneszerzés MA zenekari diplomahangversenyét Kalocsai Andreával, Szabó Gergely Zoltánnal és Szécsi Lőrinccel együtt. Az online közvetítés linkjei itt találhatók.

 

jan1

Május 1-től új taggal bővült a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum munkatársainak köre. Varga Abigél a Magyar zenetudomány bibliográfiája adatbázis gondozója lesz.

 

jan1

Szabó Ferenc Jánossal interjút közölt a Papageno.hu kulturális hírportál a 2020 novemberében megjelent Karel Burian és Magyarország című könyv kapcsán. Az interjú itt olvasható.

 

jan1

Április 1-jétől két új taggal bővült a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum munkatársainak köre. Maklári Dalma a digitális gyűjtemények rendezéséért lesz felelős, Kiss Mária pedig dokumentumokat digitalizál.

 

jan1