A Zenetörténeti Múzeum aktuális kiállításai


Bartók, az inspirációkiallitas profilkep

Kiállítás a Zenetörténeti Múzeum 7. termében

Kurátor: BORZ Zsófia

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS

A kiállítás megtekinthető: 2022. szeptember 29-től 2024. szeptember 29-ig

 

 

Egy zeneszerzőről többféleképpen is megemlékezhetünk: feleleveníthetjük életútját vagy bemutathatjuk munkásságának szakaszait. Jelen kiállítás arra vállalkozik, hogy olyan képzőművészeti alkotásokat mutasson be, amelyeknek Bartók Béla volt az ihlető forrása.

Miként inspirálhat egy zeneszerzőzseni képzőművészeket? A recepció kiindulópontja elsősorban Bartók zenéje lehet, amelynek hallgatása közben készül el egy-egy műtárgy, más esetben a zenei harmóniák teremtenek olyan lelkiállapotot, amely a későbbiekben alkotásra készteti a festőt vagy szobrászt. Bartók levelei is inspirációs lehetőséget rejtenek magukban. Van, akit a komponista műveltsége, ösztönössége, modernsége vagy épp a népművészethez való kötődése ragad magával.

Több képzőművészt olyan „mikrokozmoszba” vont be a zeneszerző, amelynek hatására az 1981-es és 1995-ös jubileumra készített tárgyaik után újabb és újabb művekben fogalmazták meg víziójukat a Bartók-életműről. A téma végtelen interpretációs lehetőséget rejt magában, Bartók művészete számtalan módon lehet az alkotások „tiszta forrása”. A tárlat különlegessége, hogy változatos műfajú (mail art, szobor, festmény, récup’art, papír relief), hommage jellegű alkotásokkal idézzük meg a bartóki világ sokszínűségét.

 

Rendezte: BORZ Zsófia

Közreműködők: BARANYI Anna, GOMBOS László, GÖMÖRI-CSONKA Szilvia

Fordító: Malcolm SHARPS

Restaurátor: OROSZ Katalin

Arculat: InnoTeq Kft.

Támogatók:

bartok kepzomuv 2022 tamogatok