A kutatás feltételei

 

A budapesti Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. kutatók és disszertációírók számára nyitott. Mivel csak korlátozott számban tud látogatókat fogadni, ezért szükséges a tervezett látogatás időpontjának előzetes egyeztetése.

Copyright-védelem alatt álló anyagokat a copyright tulajdonosának (Bartók kiadóinak, örököseinek) előzetes engedélyével, az úgynevezett „Bartók Hagyaték” letéti anyaghoz tartozó primer dokumentumokat ifjabb Bartók Béla örökösének, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. úrnak engedélyével lehet tanulmányozni. A Bartók Péter magánarchívumában (Homosassa, Florida, USA) lévő amerikai Bartók-hagyaték kéziratairól, dokumentumairól kópiát az örököstől kell kérni. – A Bartók-kompozíciók egyes kéziratainak lelőhelyéről a kéziratok és egyéb fontos források jegyzéke ad áttekintést. Részletesebben lásd Somfai László, Bartók Béla kompozíciós módszere (Budapest: Akkord, 2000), 301–323 „Függelék: A művek és elsődleges források jegyzéke”. 

Bartók népzenei gyűjteményeinek jelentős része – elsősorban a magyar gyűjtés (hangfelvételek és lejegyzések) – nem a Bartók Archívumban, hanem az BTK Zenetudományi Intézet Népzenei Osztályán, illetve a Néprajzi Múzeumban tanulmányozható.

A Bartók Archívum kutatói a Bartók-kézikönyvtár mellett használhatják az BTK Zenetudományi Intézet könyvtárát is. Notebook használata megengedett.