The building of the RCH Institute for Musicology will be closed between November 1, 2022 and March 31, 2023 due to technical reasons. The staff of the Institute can be reached by email. Thank you for your understanding!

 

This closure only concerns the Institute itself, the Museum of Music History is still open from 10:00 to 16:00 every day, except for Mondays.

jan23

 

Göbölösné Gaál Eszter: Contra pestem. Misepropriumok járványos időkben

Bartók terem, 2021. december 16. csütörtök, 10 óra

video

Az Európán 1347 és 1353 között végigsöprő pestis minden korábbi járványnál nagyobb pusztítást végzett. A korabeli orvosok legjobb tudásuk szerint igyekeztek megfékezni a betegség terjedését: a rossz szagokkal terjedő kór ellen rendszeres szellőztetést és illatszereket írtak föl, igyekeztek elkülöníteni a beteg embereket az egészségesektől, a preventív medicina legfőbb eszköze pedig az emberek jó kedélyállapotának megőrzése volt. A korabeli pestis traktátusok ezért gyakran javasolják jó ételek, italok fogyasztását és mérsékelt testmozgást a test, szép képek szemlélését, és zene hallgatását a lélek erősítésére. Ezek az eszközök csak egy szűk réteg számára voltak elérhetők, ráadásul alkalmazóikat sem tudták megkímélni a betegségtől. Az egyház ezzel szemben, a társadalom minden rétege számára próbált megoldást nyújtani a kétségbeejtő helyzetben. A járványt bűnbánatra hívó körmenetekkel és misékkel igyekeztek megelőzni és megszüntetni, de ennek a korszaknak jellegzetes szereplői a flagellánsok is, akik aszkézisükkel a bűnbánat szélsőséges formáit képviselték. A korábban már létező és hasonlóan súlyos csapások alkalmával használható votív misék (pro quacumque necessitatepro tribulationepro infirmis etc.) mellé a pestis idején éneklendő proprium-sorozatok is keletkeztek. Az előadás ezeket a késő középkori tételválogatásokat mutatja be: milyen meglévő anyagokat alkalmaztak és hogyan készítettek új tételeket a votív misék összeállítói, hogyan jelentek meg ezek a hazai szertartáskönyvekben és hogyan változott a repertoár a járvány későbbi hullámai során.

 

Az eseményt személyes részvétellel tartjuk meg, ám az előadást a Zenetudományi Intézet interneten keresztül Zoom-alkalmazással élőben is közvetíti, valamint a későbbiekben az Intézet honlapján is elérhetővé teszi. A valós idejű közvetítéshez az alábbi linkre kattintva tud csatlakozni: https://zoom.us/j/91457559950?pwd=cmVXbEN5bjNJWWljZk5MWFJWVmdKdz09. (Meeting ID: 914 5755 9950. Passcode: 354746. Ezekre nincs szükség, amennyiben a linkre kattintva csatlakozik.)