The building of the RCH Institute for Musicology will be closed between November 1, 2022 and March 31, 2023 due to technical reasons. The staff of the Institute can be reached by email. Thank you for your understanding!

 

This closure only concerns the Institute itself, the Museum of Music History is still open from 10:00 to 16:00 every day, except for Mondays.

jan23

 

Gilányi Gabriella: Magyar Neumakatalógus. Zenei írásjelek a középkori Magyarországról

Bartók terem, 2021. március 25. csütörtök, 10 óra

video

A kottás kódextöredékek azonosításának központi – sokszor egyetlen felmerülő – lehetősége a zenei paleográfiai vizsgálat. A gregoriánkutatás ezen ágához kapcsolódóan 2020 végén indítottuk útjára a Magyar Neumakatalógus weboldalt, amely a Lendület Digitális Zenei Fragmentológia Kutatócsoport zászlóshajójának, a „Fragmenta-honlapnak” a kistestvéreként debütál, s célja, hogy a legmodernebb digitális lehetőségek felhasználásával átfogó képet adjon a középkori Magyarország gregorián írásjeleiről. A weboldal fókuszában a középkori Hungaricumok, az ún. „magyar”/„esztergomi” hangjegyírással írt, vagy ahhoz bármily módon kötődő források kottái állnak.

Szisztémánk alapja, hogy a digitalizált kódexfóliók kivágatai alapján adatbázisba gyűjtöttük a legjellegzetesebb neumaformákat, vagyis meghatározott kritériumrendszer szerint megalkottuk minden egyes forrás virtuális zenei ABC-jét. A neumakészletek többféle különféle komparatív vizsgálatot tesznek lehetővé, az analógiák hangjegyíró alhagyományokat, műhelyeket fednek fel, az eltérések írásmódokat (és forrásokat) távolítanak el egymástól: a weboldal végső soron a legújabban felszínre kerülő források meghatározását, intézményhez kötését segíti. Kezdeményezésünk nemzetközi szinten is egyedülálló: bár igen színes a gregoriánkutatáshoz kapcsolódó projektek jelenlegi palettája az online térben, hasonlóról egyelőre nincs tudomásunk.

A Katalógus ismertetése nem lenne teljes a zenei paleográfiai kutatás idevágó történeti előzményeinek felvillantása nélkül, de szólni kell a tudományág rendkívül izgalmas jelenéről is, mindenekelőtt azokról az indítékokról, amelyek a Katalógus kialakításához vezettek. Emellett felhívnám a figyelmet a részterület nagyszabású távlataira, amelyekre többek között e projekt világított rá.

 

Személyes részvételre nincs lehetőség. Az előadást a Zenetudományi Intézet (Zoom-alkalmazással) élőben közvetíti, és a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. A közvetítés megtekintéséhez név és email-cím megadásával lehetséges regisztrálni a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email-címen.