jan23

 

Gilányi Gabriella: Magyar Neumakatalógus. Zenei írásjelek a középkori Magyarországról

Bartók terem, 2021. március 25. csütörtök, 10 óra

video

A kottás kódextöredékek azonosításának központi – sokszor egyetlen felmerülő – lehetősége a zenei paleográfiai vizsgálat. A gregoriánkutatás ezen ágához kapcsolódóan 2020 végén indítottuk útjára a Magyar Neumakatalógus weboldalt, amely a Lendület Digitális Zenei Fragmentológia Kutatócsoport zászlóshajójának, a „Fragmenta-honlapnak” a kistestvéreként debütál, s célja, hogy a legmodernebb digitális lehetőségek felhasználásával átfogó képet adjon a középkori Magyarország gregorián írásjeleiről. A weboldal fókuszában a középkori Hungaricumok, az ún. „magyar”/„esztergomi” hangjegyírással írt, vagy ahhoz bármily módon kötődő források kottái állnak.

Szisztémánk alapja, hogy a digitalizált kódexfóliók kivágatai alapján adatbázisba gyűjtöttük a legjellegzetesebb neumaformákat, vagyis meghatározott kritériumrendszer szerint megalkottuk minden egyes forrás virtuális zenei ABC-jét. A neumakészletek többféle különféle komparatív vizsgálatot tesznek lehetővé, az analógiák hangjegyíró alhagyományokat, műhelyeket fednek fel, az eltérések írásmódokat (és forrásokat) távolítanak el egymástól: a weboldal végső soron a legújabban felszínre kerülő források meghatározását, intézményhez kötését segíti. Kezdeményezésünk nemzetközi szinten is egyedülálló: bár igen színes a gregoriánkutatáshoz kapcsolódó projektek jelenlegi palettája az online térben, hasonlóról egyelőre nincs tudomásunk.

A Katalógus ismertetése nem lenne teljes a zenei paleográfiai kutatás idevágó történeti előzményeinek felvillantása nélkül, de szólni kell a tudományág rendkívül izgalmas jelenéről is, mindenekelőtt azokról az indítékokról, amelyek a Katalógus kialakításához vezettek. Emellett felhívnám a figyelmet a részterület nagyszabású távlataira, amelyekre többek között e projekt világított rá.

 

Személyes részvételre nincs lehetőség. Az előadást a Zenetudományi Intézet (Zoom-alkalmazással) élőben közvetíti, és a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. A közvetítés megtekintéséhez név és email-cím megadásával lehetséges regisztrálni a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email-címen.