Hír- és eseményarchívum


2015

Dalos Anna Kodály és a történelem című tanulmánykötetét jelentette meg a Rózsavölgyi és Társa kiadó. A könyvbemutatót december 17-én rendezik a Rózsavölgyi Szalonban.
A meghívó itt tekinthető meg.
12
11
Emléktáblát avattak Dohnányi Ernő egykori tallahassee-i (Florida, Egyesült Államok) házánál, ahol utolsó tíz évét élte le a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész. A 2015. október 23-án lezajlott, élénk helyi érdeklődéssel kísért ünnepség házigazdája, Dr. Seàn Ernst McGlynn, a komponista unokája és örököse volt. Beszédet mondott Florida állam államtitkára, Ken Detzner, valamint a Magyar Állam képviseletében Prőhle Gergely államtitkár-helyettes, továbbá Dalos Anna és Kusz Veronika, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársai. Az esemény egyben a lezárása is volt annak a több éves folyamatnak, melynek során a zeneszerző amerikai hagyatékát (többek közt zenei kéziratokat, leveleket, hangfelvételeket, kottákat, könyveket és tárgyakat) a Magyar Állam megvásárolta és befogadta. A nagy értékű gyűjtemény az MTA BTK Zenetudományi Intézet „Lendület” 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport gondozásába került.
Képek az eseményről.
10
23
A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport honlapján már elérhető a Magyar populáris zene sajtóbibliográfiája, amelyben az 1945 és 1990 között megjelent folyóirat-cikkekben lehet keresni.
Az adatbázis erről a linkről érhető el.
08
17
Ignácz Ádám, a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport tudományos munkatársa A populáris zene politikai és esztétikai megítélésének változásai a Rákosi-korszakban és a kora kádárizmusban című pályázatával elnyerte az OTKA posztdoktori ösztöndíját, 8710000 forintot.
08
17
Kusz Veronika, a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport tudományos munkatársa Dohnányi Ernő írásai. A források kritikai vizsgálata, elemzése és közreadása című pályázatával három évre elnyerte az MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíját.
Az ösztöndíjról és annak ünnepélyes átadásáról itt tájékozódhat.
07
02
A Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiuma 200.000 forinttal támogatja a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport Szabó Ferenc János szervezte Goldmark-emlékkonferenciájának zongora-hangversenyét.
07
02
A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport szerződéskötései nyomán újabb gyűjtemények kerülnek a Zenetudományi Intézetbe. Digitális gyűjtemény jön létre Lendvay Kamilló (1928) és Sári József (1935) zeneszerzők életművéből, illetve Ferenczy György (1902-1983) zongoraművész dokumentumaiból.
06
27
A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport kutatásai és témái köré rendeződnek a Zenetörténeti Múzeum programjai a Múzeumok éjszakáján.
Az esemény programja itt tekinthető meg.
06
20
Az NKA Közgyűjteményi Kollégiuma, az Ithaka program keretében 24.473.350 forintot ítélt meg a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport számára, Dohnányi Ernő floridai hagyatéka második részének, a Floridai Állami Egyetemen letétként őrzött dokumentumoknak a megvásárlására és hazaszállítására. A dokumentumok 2015 októberében érkeznek haza.
06
15
Dalos Anna Kodály és a történelem című tanulmánykötete 300.000 forint támogatásban részesült az NKA-tól, valamint további 300.000 forintot nyert az MTA Könyvpályázatán. A kötet 2015 decemberében fog megjelenni a Rózsavölgyi és Társa kiadó gondozásában.
06
04
Lajtha László fia, az Amerikában élő neurobiológus, Lajtha Ábel, az MTA külső tagja látogatást tett a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoportban. A Lajtha-gyűjtemény mellett megtekintette a Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumát, valamint Lajtha zongoráján édesapja kompozícióit is meghallgatta Szabó Ferenc János tolmácsolásában.A látogatás képei itt tekinthetők meg. (A fényképeket Ignácz Ádám készítette).
05
08
A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj idei díjazottjai között szerepel Ránki András, a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport tagja is. A vele készült interjú ide kattintva olvasható.
2015. február 16., hétfő, 19.15 – Hagyományok Háza
02
16
Lajtha László-emlékhangversenyt rendeznek 2015. február 16-án, a Hagyományok Házában, a belépés ingyenes. Elhangzik a Trois berceuses, valamint a Mesék sorozatból részletek és a 19 magyar népdal. Közreműködik Ács Gabriella, Sivák-Nyakas Orsolya, Staszny Zsófia és Ódor Botond, továbbá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oratórium- és dalszakos hallgatói. Zongorán közreműködik, és a műveket ismerteti Szabó Ferenc János. A koncert meghívója ide kattintva tekinthető meg.
2015. február 16., hétfő, 19.15 – Hagyományok Háza
02
16

 

2014

Megjelent Ókovács Szilveszter és Karczag Márton az idén száz éve született Fricsay Ferencről írott könyve, amelyben a karmesterről szóló írások és visszaemlékezések mellett helyet kapott a művész hangfelvételeinek és előadásainak listája. A kötetet 2014. október 29-én mutatták be, bővebb információ ide kattintva olvasható.
10
31
Somfai László nyolcvanadik születésnapja tiszteletére nemzetközi zenetudományi szimpóziumot rendeznek október6-án, a Zenetudományi Intézet Bartók Termében. Előad Komlós Katalin, James Webster, Elaine Sisman, Malcolm Bilson, Hermann Danuser, Richard Taruskin, Lampert Vera, David E. Schneider. A szimpózium után Perényi Miklós (gordonka) és Kocsis Zoltán (zongora) ad hangversenyt. A szimpózium részletei itt olvashatók.
10
11
Ünnepélyes keretek közt került sor a Bozay Attila hagyatékának sorsát rendező letéti szerződés aláírására az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók-termében. Az aláíráson – Bozay Melinda és Körmendi Klára előadásában – elhangzott a zeneszerző Öt zongoradarabja, illetve zongorára írott Variációi (op. 10). Az aláíráson részt vett a zeneszerző özvegye, Varga Erzsébet, Bozay Melinda és Bozay Gergely, valamint a Bölcsészettudományi Kutatóközpont részéről Dr. Fodor Pál főigazgató, Osvay Viktória jogi referens és Dalos Anna, a Magyar Zenei Archívum vezetője. Az eseményről készült fényképek itt tekinthetők meg.
09
02
A Magyar Zenei Archívum Lajtha László-kiállítása a Zenetörténeti Múzeumban 2014. szeptember 1-jén bezár. A Lajtha-emlékszoba – az október 1-jén nyíló új kiállítások megnyitásáig – ideiglenesen nem lesz látogatható. Október 1-jén, A zene világnapján nyílik meg a Magyar Zenei Archívum új Dohnányi-kiállítása.
08
26
2014 szeptemberében három új hagyaték érkezik a Magyar Zenei Archívumba, Bozay Attila, Dávid Gyula, Dobos Kálmán és Sulyok Imre zeneszerzők hagyatéka. A letéti szerződések aláírásával egyidejűleg aláírásra kerül a Vujicsics Tihamér hagyatékának jogállását rendező letéti szerződés is.
08
26
Már megtekinthető az interneten a Magyar Zenei Archívum új, magyar és angol nyelvű Dohnányi-honlapja, Kusz Veronika munkája. Az új honlap Dohnányi Ernő életéről, műveiről, előadóművészi tevékenységéről, a róla szóló irodalomról nyújt up-to-date tájékoztatást. A honlap megtekinthető itt, valamint a Gyűjtemények menüpontban található linkről.
07
24
Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, valamint dr. Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének igazgatója sajtótájékoztatót tartott a Magyarországra érkezett Dohnányi-hagyatékról. Balatoni Monika bejelentette, hogy kormányzati forrásból a Magyar Tudományos Akadémia részére megvásárolják a zeneszerző amerikai hagyatékának másik felét, a Florida State University zenei fakultásán letétbe helyezett dokumentumokat, valamint Dohnányi halálának 55. évfordulóján, 2015. február 9-én emléktáblát avatnak a Tallahassee-beli Dohnányi-házon. A sajtótájékoztatón elhangzottakról itt tájékozódhat.
07
18
Magyarországra érkezett a floridai Tallahasseeből Dohnányi Ernő amerikai hagyatékának egy része. A gyűjtemény, amelyet dr. Seán McGlynn ajándékozott a Magyar Tudományos Akadémiának, s amely a Magyar Zenei Archívumban nyert elhelyezést, magában foglalja a zeneszerző könyv- és kottatárát, illetve feleségének, Zachár Ilonának a hagyatékát. Emellett nagyszámú levelet, fényképet, sajtódokumentációt és tárgyi dokumentumot is tartalmaz. Az esemény jelentős sajtóvisszhangot keltett, amelyből a Hír- és eseményarchívumban tekinthető meg, illetve hallgatható meg válogatás.
07
14
A Magyar Zenei Archívum két projektje is nyert a Nemzeti Kulturális Alap pályázatain. Kusz Veronika Dohnányi Ernő amerikai éveiről szóló könyve, amely jövő tavasszal a Rózsavölgyi kiadónál fog napvilágot látni, 400.000 forint támogatásban részesül. Az Archívum Nacionalizmus a zenében, a totalitárius államokban című konferencia hangversenyeinek megrendezését pedig 600.000 forinttal támogatja az NKA.
07
11
A Magyar Zenei Archívum letéti megállapodást írt alá Ránki György zeneszerző örököseivel, Ránki Katalinnal és Ránki Andrással, amelynek értelmében Ránki György kéziratait, a műveivel kapcsolatos sajtódokumentációt, műveinek hangfelvételeit, a zeneszerző írásait, feljegyzéseit, leveleit és verseit ezentúl a Magyar Zenei Archívum őrzi és digitalizálja. Az aláíráson a két örökös mellett részt vett Dr. Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója, dr. Richter Pál, a Zenetudományi Intézet igazgatója, Osvay Viktória, az MTA BTK jogi szakreferense és Dalos Anna, a Magyar Zenei Archívum vezetője. Az aláírásról készült fényképekből ide kattintva nyílik képgaléria.
07
24
2014 júliusában Magyarországra érkezik a világhírű zeneszerző és zongoraművész, Dohnányi Ernő amerikai hagyatéka. Az értékes gyűjteményt Dr. Sean E. McGlynn, Dohnányi unokája ajándékozta az MTA BTK Zenetudományi Intézetnek.
További információ ide kattintva olvasható.
05
19
Már hozzáférhetőek honlapunkon az Oral history gyűjtemény első tételei, Ignácz Ádám a Kádár-korszak populáris zenéjének legjelentősebb alkotóival és előadóival készített életmű-interjúi. Az adatbázis folyamatosan bővül, rövidesen Retkes Attila jazz-zenészekkel készített interjúi is olvashatóak lesznek.
Ugrás az Oral history gyűjtemény oldalára.
05
14

 

2013

Nyolcvankét éves korában, 2013. december 8-án elhunyt Szokolay Sándor zeneszerző, a „Harmincasok” nemzedékének egyik legnagyobb hatású alakja, nemzetközi hírű komponista, aki korszakalkotó operáival, a Vérnásszal (1964), valamint a Hamlettel (1968) megújította a magyar operakomponálást. Alkotásai, amelyek az intenzív emberi érzelmekre, a közélet aktualitásaira, valamint az emberiség örök nagy témáira reflektáltak, Kodály Zoltán szellemiségét örökítették tovább.
12
08
A Magyar Zenei Archívum nemzetközi konferenciát szervez 2015. január 24–25-én, Nationalism in Music in the Totalitarian State címmel. A konferencia vezérszónoka lesz Hermann Danuser és Richard Taruskin, a konferencia bírálóbizottságának tagjai: Jim Samson, Somfai László és Stefan Weiss.
A konferencia-hirdetmény itt olvasható
11
16
A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma, az Ithaka program keretében 1 310 000 forinttal támogatta a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport pályázatát. Az elnyert összeg Dohnányi Ernő amerikai hagyatéka hazahozatalának előkészítését finanszírozza. 2014 februárjában az Archívum két munkatársa, Dalos Anna és Kusz Veronika Dohnányi utolsó lakhelyén, a floridai Tallahassee-ben dolgozza és méri fel a zeneszerző-karmester-zongoraművész hagyatékát.
11
16
Búcsúzunk dr. Lajtha Ildikótól. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy hosszú, súlyos betegség után 2013. október 18-án elhunyt dr. Lajtha Ildikó, Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző és népzenekutató unokahúga, emlékének fáradhatatlan ápolója. A Lajtha-hagyaték kezelőjeként évtizedeken át azon munkálkodott, hogy nagybátyja zenéje elismerésre és megértésre találjon. Segítőkészen támogatta a Lajtha-hagyaték feltárását és kutatását. 2012-ben az MTA BTK Zenetudományi Intézetnek adta át a birtokában levő dokumentumokat, valamint a zeneszerző bútorait és könyvtárát. Ezek a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport helyiségeiben tanulmányozhatók, illetve a Zenetörténeti Múzeum Lajtha-emlékszobájában tekinthetők meg. Lajtha Ildikó (balról a negyedik) a letéti szerződés aláírásakor, a bal szélen Kelemen László, mellette Richter Pál és Fodor Pál [fotó].
10
18
Az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsának Társadalom-, Gazdaság- és Humán Tudományi Szakbizottsága beszámoló-konferenciát szervez Fiatal kutatók félidőben címmel a szakterületileg érintett intézetek másfél-két éve dolgozó fiatal kutatóinak részvételével. A konferencia 2013. október 15-én 9 órakor kezdődik az MTA Budaörsi úti kutatóházában (Budapest, 1112 Budaörsi út 45.). Szabó Ferenc János fiatal kutató Szamosi Elza, az első modern nő a magyar operaszínpadon címmel tart előadást. A belépés minden érdeklődő számára díjtalan.
A konferencia részletes programja (PDF)
2013. október 15., kedd, 9:00 – MTA Budaörsi úti kutatóháza
10
15
2013. október 10-től megtalálható a Magyar Zenei Archívum honlapján az Archívum tudományos munkatársa, Bozó Péter által, az OTKA PD 83524 számú pályázat keretében létrehozott Operett-forráskatalógus legfrissebb változata. A forráskatalógus több mint húszezer adatot tartalmaz. Az Operett-forráskatalógus a Publikációk/Egyéb publikációk menüpontból vagy ide kattintva érhető el.
10
10
Lajtha László fia, az Amerikában élő Lajtha Ábel az MTA BTK ZTI Zenetörténeti Múzeumába látogatott, megtekintette a Lajtha-emlékszobát, valamint az ideiglenes Lajtha-kiállítást. A kiállítás 2014 februárjáig nyitott a nagyközönség előtt.
A látogatás képei itt láthatók.
A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság október 4-én és 5-én rendezi meg A forráskutatás múltja, jelene és jövője a magyar zenetudományban című tizedik tudományos konferenciáját.
A konferencia részletes programja itt olvasható.
2013. október 4–5., péntek–szombat – MTA BTK Zenetudományi Intézet
10
04
Szeptember 12. és 15. között a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport öt munkatársa – Bozó Péter, Dalos Anna, Ignácz Ádám, Kusz Veronika és Szabó Ferenc János – a Liverpool Hope University szervezésében megrendezésre kerülő Eighth Biennial International Conference on Music Since 1900 keretében mutatja be az Archívumban folyó kutatásokat.
A konferencia részletes programja
A rendezvény hivatalos honlapja
2013. szeptember 12–15. (csütörtök–vasárnap), Liverpool Hope University
09
12
2013. augusztus 1-jétől a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport tudományos asszisztense lesz Hegedűsné Horváth Lucia, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenetudományi Tanszakán szerzett BA-diplomát.
2013. augusztus 1., csütörtök
08
01
Szabó Ferenc János, a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport fiatal kutatója a 2013 szeptembere és 2015 augusztusa közötti időszakra elnyerte az MTA posztdoktori ösztöndíját. A posztdoktori kutatói programot az akadémiai kutatóhálózat megújításának részeként első alkalommal hirdette meg Pálinkás József, az MTA elnöke. Szabó Ferenc János és a kutatócsoport vezetője, Dalos Anna közös pályázata száz érvényes pályázat közül került a nyertesek közé.
Részletek az MTA Posztdoktori Kutatói Programról
2013. július 25., csütörtök
07
25
A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport együttműködési megállapodást írt alá a Pannonhalmi Bencés Főapátsággal, amelynek részeként az Archívum közreműködik Kalmár László (1931–1995) zeneszerző hagyatékának feldolgozásában és digitalizálásában. A Pannonhalmi Bencés Főapátság könyvtára az együttműködés részeként digitális formában felajánlja a hagyatékot az Archívum számára. A Kalmár-gyűjtemény várhatóan szeptember 1-től lesz kutatható az Archívumban.
2013. július 15., hétfő
07
15
Az OTKA 39.846.000 forint támogatásban részesítette a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport vezetőjének, Dalos Annának „Zeneélet Magyarországon a 20. században” című kutatási pályázatát. A pályázat a 2013 szeptembere és 2017 augusztusa közötti időszakban finanszírozza a kutatócsoport hangversenyélet-, kritika-, előadóművészet- és jazztörténeti kutatásait, valamint biztosítja a magyar zenei folyóiratok digitális könyvtára, továbbá egy jazzadatbázis létrehozásának anyagi hátterét.
2013. július 4., csütörtök
07
04
A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport megvásárolta Szőllősy András hagyatékát Bősze Ádám antikváriustól. A hagyaték 42 autográfot tartalmaz, többségük a zeneszerző új zenei fordulatát megelőző alkotói időszakból származó, ismeretlen mű.
2013. június 26., szerda
06
26
Ignácz Ádám, a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum tudományos segédmunkatársa 2013. június 18-án védte meg „Zeneszerző a színpadon. A művész ábrázolásának problémája Szkrjabin, Schönberg és Pfitzner művészoperáiban” című doktori értekezését az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolájában (Esztétika Doktori Program). Két opponense dr. Kékesi Kun Árpád és dr. Péteri Lóránt volt.
Részletes meghívó
2013. június 18., kedd
06
18
A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport – könyvtárbővítés céljából – megvásárolta Czövek Lajos debreceni karnagy hagyatékát. A hagyaték az 1945 utáni magyar zenei könyvkiadás legfontosabb kiadványait, valamint egy jelentős kórusrepertoár-dokumentációt tartalmaz. A hagyatékot Czövek Lajos lánya, Czövek Judit adta át az Archívumnak.
2013. április 30., kedd
04
30
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke – az MTA Nemzetközi Konferencia Pályázata keretében – 647.000 forinttal támogatta a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport által rendezendő nemzetközi Ligeti György-szimpóziumot, melynek címe „Ligeti and Hungary. Rootedness and Cosmopolitanism”. Az eseményre – amelynek előkészületeit Kerékfy Márton irányítja – Szombathelyen, a Bartók Fesztiválon és Szemináriumon kerül sor 2013. július 13-án.
2013. április 25., csütörtök
04
25
A 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport átvette Lajtha László hagyatékát a Hagyományok Házától. A Lajtha Ildikó tulajdonát képező letétet a zeneszerző unokahúga és örököse saját otthonában őrzött dokumentumokkal – köztük több autográffal, gazdag fényképgyűjteménnyel és a Lajtha-művek sajtórecepciójával kapcsolatos dokumentációval egészítette ki. A Lajtha-letétet egy kölcsönadási megállapodás részeként a Hagyományok Háza Lajtha-dokumentumai gazdagítják.
2013. január 25., péntek – Hagyományok Háza
01
25