Az archívum saját eseményei

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója emlékére  A National Master in International Context címmel háromnapos nemzetközi konferenciát és koncerteket rendez az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma. Időpont: 2017. december 8–10. A részletes program itt olvasható.

 

dec8

Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész születésének 140. évfordulójáról nemzetközi Dohnányi-nappal emlékezik meg az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma. Az eseményen 12 angol nyelvű előadás mellett filmvetítésre és hangversenyre is sor kerül. A részletes program innen tölthető le.

dec7

Dohnányi világa című koncertsorozatunk második részeként, illetve a nemzetközi Dohnányi-nap előesti koncertjeként a szerző zongoraötöseit adja elő Palojtay János és az Accord Quartet december 6-án, 18 órakor az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében. Bevezető előadást tart Kusz Veronika. A meghívó innen tölthető le.

 

dec6

Egy magyar mester a modernitás és a hagyomány útján (kurátor: Dalos Anna) és A népzenekutatás kezdetei Magyarországon: Bartók Béla és Kodály Zoltán (kurátor: Pávai István) címmel két kiállítás nyílik a Zenetörténeti Múzeumban, november 23-án, 16 órakor. A megjelenteket köszönti: Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, a kiállításokat megnyitja: Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a kiállításokat bemutatja: Dalos Anna és Pávai István, zongorán közreműködik: Ránki Fülöp. A meghívó innen tölthető le.

 

nov23

A Kodály- és a Lajtha-évfordulóhoz kapcsolódóan november 15-én, szerdán, 18 órakor folytatódik Balog József zongoraest-sorozata. A részletes műsor itt olvasható.

 

nov15

A Lajtha László kamarazenéje sorozat következő, negyedik estjére november 7-én, csütörtökön, 18 órakor kerül sor az MTA BTK Zenedutományi Intézet Bartók termében. A hangversenyen Lajtha hárfás kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség. Bevezető előadást tart Solymosi Tari Emőke. A műsor itt tekinthető meg.  

nov7

Évfordulók nyomában 2017 címmel rendezi meg hagyományos konferenciáját a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum október 26-án, az MTA Zenetudományi Intézet Bartók termében (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.). A konferencia és a hozzá kapcsolódó Dohnányi-hangverseny részletes programja itt és itt tekinthető meg.

 

okt16

A Lajtha László kamarazenéje sorozat következő, harmadik estjére október 5-én, csütörtökön, 18 órakor kerül sor az MTA BTK Zenedutományi Intézet Bartók termében. A hangversenyen Lajtha vonós kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség. Bevezető előadást tart Szabó Ferenc János. A műsor itt tekinthető meg.

 

okt5

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum Lajtha-emléknapot rendez 2017. szeptember 21-én, a zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából. Az esemény részletes programja itt olvasható, konferenciához kapcsolódó zongorahangverseny programja pedig itt található.

 

szept21

A Lajtha László kamarazenéje sorozat következő estjére szeptember 5-én kerül sor az MTA BTK ZTI Bartók termében. A hangversenyen Lajtha fúvós kamarazenéjével ismerkedhet meg a közönség. Bevezető előadást tart Ozsvárt Viktória. A műsor itt tekinthető meg.

szept5

A Kodály-emlékév részeként szeptember 4-én indul a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum Kodály és kortársai című koncertsorozata. Az 1. részben Kodály mellett Kósa György, Lajtha László, Molnár Antal és Weiner Leó hegedű-zongora kompozíciói szólalnak meg Papp Dániel és Kéry Tamás előadásában. Bevezető előadást tart Németh Zsombor. A műsor itt tekinthető meg.

 

szept4

Az NKFIH által támogatott Magyarország zenetörténete/5. A kézkönyv-sorozat 20. századi kötetének előkészítése tárgyú, K 123819-es számú pályázat keretében új tagokkal bővül a Magyar Zenei Archívum kutatócsoportja: félállású tudományos segédmunkatársként dolgozik ezentúl a kutatócsoportban Laskai Anna és egészállású tudományos szakalkalmazottként Tihanyi Zsuzsanna.  

szept1

Communicating music scenes. Networks, power, technology. Az MTA BTK Zenetudományi Intézete szolgál helyszínéül 2017. május 19-én és 20-án az első Magyarországon megrendezésre kerülő, populáris zenei tematikájú nemzetközi konferenciának. A konferencia célja a „zenei színterek” működésének bemutatása: annak feltárása, hogy miként épülnek ki a zenei hálózatok, s miként változik meg a 20–21. században a zene megalkotásával, terjesztésével és fogyasztásával összefüggésbe hozható személyek, formális és informális intézmények és technológiák közötti kapcsolatok, illetve kommunikációs stratégiák természete. A konferencia programja itt tölthető le, honlapja pedig itt tekinthető meg.

 

maj19

A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum a Magyar Kodály Társasággal együttműködve kétnapos konferenciát rendez Kodály Zoltán emlékére 2017. április 27–28-án, születése 135. és halála 50. évfordulója alkalmából. Az esemény részletes programja ide kattintva tekinthető meg.  

apr27