A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum

 

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok – köztük Dohnányi Ernő és Lajtha László rendkívül becses hagyatéka – a magyarországi kulturális örökség részét képezik.
A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.Feladatkör:

1. Magyar zeneszerzők hagyatékának őrzése, archiválása, digitalizálása

2. A 20–21. századi magyar zeneszerzés-történet kutatása, elemzése
3. A 20. századi magyar zenetudomány-történet feldolgozása
4. A magyar operett történetének kutatása (1859–1960)
5. A magyar szórakoztató- és könnyűzene történetének kutatása
6. A magyarországi zenei előadói praxis történetének kutatása
7. A magyar zenei intézménytörténet és hangversenyélet kutatása

 

Kiemelt hírek és események

A koronavírus terjedésének lelassítása érdekében a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója otthoni munkavégzést rendelt el. A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum határozatlan ideig zárva tart. Kutatási kérdésekkel az Archívum vezetőjéhez, Dalos Annához kell fordulni (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

jan1

A Kusz Veronika közreadásában megjelent Dohnányi Ernő: Válogatott írások és nyilatkozatok című kötet bemutatója szeptember 10-én 17 órától a járványhelyzet miatt elmarad.

jan1

A Zene és rendszerváltás című online konferencia – melyet a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum szeptember 10-én 1/2 10-től közvetített volna – a koronavírus-járvány miatt elmarad. 

jan1
2020. szeptember 1-jén megjelent Dalos Anna Zoltán Kodály's World of Music című monográfiája (Oakland: University of California Press). A kötetről a kiadó honlapján olvasható ismertető.  

jan1

Dalos Anna, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum vezetője interjút adott a 24.hu hírportálnak Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán Trianon-recepciójáról. A 24.hu Trianon-sorozatában megjelent interjú itt olvasható.

 

jan1

2020 májusában megjelent a Dohnányi Ernő: Válogatott írások és nyilatkozatok című kötet a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum munkatársa, Kusz Veronika gondozásában a Rózsavölgyi és Társa Kiadónál. A szövegek felkutatására, kiválogatására, fordítására és közreadására a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásával került sor. A hiánypótló kiadvány fontos forrásmunkaként szolgálhat 20. századi magyar zenetörténeti kutatások számára.

 

jan1

Széchenyi-díjat kapott Berlász Melinda, az MTA BTK ZTI nyugalmazott főmunkatársa, a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum NKFIH 123819-es számú kutatási pályázatának szenior kutatója. A díjhoz sok szeretettel gratulálunk!

 

jan1

Kusz Veronika A Wayfaring Stranger: Ernst von Dohnányi’s American Years, 1949–1960 (Oakland, CA: University of California Press, 2020) című könyvének magyarországi bemutatójára 2020. március 3-án 16:30-kor kerül sor a Zenetudományi Intézetben. A bemutató résztvevői: Komlós KatalinTallián Tibor, Tulassay TivadarBorbély László és Szilágyi Szabolcs, valamint videófelvételről James A. Grymes és Sean E. McGlynn. A meghívó itt olvasható.  

jan1

2020. február 13-án kerül sor Dalos Anna: Ajtón lakattal. Zeneszerzés a Kádár-kori Magyarországon (1956-1989) című könyvének bemutatójára a Zenetudományi Intézet Bartók termében. A kiadványt a Rózsavölgyi és Társa kiadó jelentette meg. A meghívó itt olvasható.

 

feb13

2020. január 27-től Kusz Veronika 10 napos kutatóúton vesz részt Tallahassee-ben, ahol a Florida State University Kilényi-hagyatékában végez kutatásokat.

 

jan27

Kutatócsoportunk munkatársa, Ozsvárt Viktória Ritmus és dallam szerepe Lajtha László zenéjében – táncok, indulók és katonazenék címmel előadást tart a BTK ZTI Tudományos Fórumán, 2020. január 24-én, délelőtt 10 órakor. Az előadás absztraktja itt olvasható.

 

jan24

Ozsvárt Viktória a 2020-as évre elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjat. A támogatott pályázat címe: „A korai magyar zenetudomány Beethoven-recepciójának jellemzői. Súlypontok, megközelítésmódok, műértelmezések.”

 

jan1

Új taggal bővül a Magyar Zenei Archívum kutatócsoportja: félállású tudományos szakalkalmazottként dolgozik ezentúl a kutatócsoportban Gulyás Gergely.  

jan1

2020. január 1-jén megjelent Kusz Veronika angol nyelvű Dohnányi-monográfiája: A Wayfaring Stranger: Ernst von Dohnányi’s American Years, 1949–1960 (Oakland, CA: University of California Press). A kötetről ismertetés olvasható a kiadó honlapján. 

 

jan1