Hírek, események


 Tudományos fórum >>>

feb21

Voca Mundi Web22017. február 21. kedd, 18:30

MTA BTK Zenetudományi Intézet, Bartók terem
1014 Budapest, Táncsics M. u. 7.

A belépés díjtalan

A lyoni Voca Mundi énekegyüttes (vezetői: Marc Flandre és Clément Brun) hangversenye magyar partnereikkel, a Care Voci Kamarakórussal (vezeti: Király Gabriella) és az Óbudai Kamarakórussal (vezeti: Erdős Ákos), közreműködik: Király Miklós (zongora)

 

A lyoni Voca Mundi kamarakórus 2012-ben alakult meg, Emmanuelle Duvillard, Véronique Duvillard és Marc Flandre kezdeményezésére. Az együttes minden zenei korszakban és a legkülönbözőbb stílusokban és műfajokban járatos. A kórus pillanatnyi összetétele és színpadi elhelyezkedése az előadásra kerülő művektől függően változik. A mindenkori előadást befolyásolhatja, hogy férfi, vagy női hangokra, vegyes karra íródott-e az adott mű, kíséret nélkül, zongorakísérettel, vagy egyéb kisebb, vagy nagyobb létszámú hangszeres együttes közreműködésével szólal meg.

Az együttes nagy hangsúlyt fektet az ideális hangzás kimunkálására. Az együtthangzás mellett, az egyes szólamok saját egységét is igyekszik megteremteni. A Voca Mundi kamarakórus összetétele egyedülálló, abból a szempontból, hogy tagjai mind önálló zenei identitással rendelkeznek. Ebből fakadóan a darabok megközelítése közös elemző munkán keresztül történik. Az együttes az előadásra kerülő művek minden modorosságtól mentes minél igényesebb megszólaltatására törekszik. A Voca Mundi kamarakórus a 2016-os tours-i „Florilège Vocal” kórusversenyen elnyerte a Reneszánsz díjat, a közönség és a kamarakórus kategória díját. Legutóbb, néhány héttel ez előtt Párizsban újabb versenygyőzelmet arattak.

Marc Flandre

16 éves korában fedezte fel a kóruséneklést. A Lille-i Egyetemen szerezte meg zenetudományi diplomáját, majd karvezetést és magánéneket kezdett tanulni. Igényes zenei kvalitásai főleg a reneszánsz és a barokk zene területén nyilvánulnak meg. Karvezetői szerepe nem kizárólagos, épp úgy, mint Clément Brun-é sem. Nélkülözhetetlen kórustag és szólista is egy személyben. Elsőrangú fuvolista, az ír zenére specializálódott. 2016-ban tagja lett a Rhône térség zenei szaktanácsadói testületének.

Clément Brun

Énekes és karnagy főleg a lyoni régióban tevékenykedik. Zongora és szolfézs tanulmányait a Rive-de-Gier-i megyei zeneiskolában kezdte meg. 2006-tól Montbrison-ban folytatta tanulmányait, ahol egy hét éves változatos és komplex képzésen vesz részt: tudását kóruséneklés, hangképzés, szolfézs és színházi ismeretek terén mélyítette el. 2013-ban megszerzett zenei és irodalmi érettségije után felvételt nyer a Saint Étienne-i egyetemre, ahol zenetudományi diplomát szerez, valamint a Villeurbanne-i Zenetudományi Főiskolára, ahol klasszikus éneket és karvezetést tanult. Nagyon aktív énekes és a művészetek szerelmese. Számos Lyon környéki együttesben is énekel kóristaként és szólistaként egyaránt.
Évek óta klasszikus táncművészettel is foglalkozik. Vezénylése tükrözi művészi igényességét, érzékenységét.